19.09.2024

Министърът на правосъдието Крум Зарков се обяви за създаването на нова разследваща агенция, която да бори корупцията. Той я вижда като колегиален орган от пет човека, които ще ръководят на ротационен принцип.

Ние не се съмняваме в добрите намерения на министъра да ограничи кражбите, но се съмняваме, че тази агенция ще свърши повече работа от другите чиновнически гнезденца, замислени с подобна цел. Имаше Боркор, съвети всякакви, КПКОНПИ, Специализиран съд и т.н. Колкото повече органи за борба с корупцията се създаваха, толкова повече тя набираше сили. Нещо като стоглавата ламя от приказката – отсичал юнакът едната ѝ глава, на нейно място пораснали две. Кауза пердута. Даже се смята, че най-бързо се забогатява при назначаването в орган за борба с корупцията.

Тук сме разисквали тази тема, аз съм предлагал една, според мен добра формула за преодоляване на корупцията с европейски средства – фондовете се разпределят не от правителствените чиновници, по презумпция корумпирани, а от банките, при спазване на техните критерии за отпускане на кредити и контрол до изпълнението на условията. Правителствата определят насоките, към които ще се насочат европейските средства, но не пипат парите. Така ефектът, икономическият, ще е многократно по-висок, държавната иерархия ще се попрочисти от тунеядците и средствата ще отидат при заслужаващите, а не при спестовните касички на министрите. Банките ще спечелят, да, но десет пъти повече ще спечели обществото. Ще загуби кой – само крадливците, заели високи постове.
Но, не щат и да чуят. Как ще изпуснат златната рибка ? При това няма защо да бъдат плашени и с Брюксел – оказва се, че и там мирише на гнило. Така председателката на ЕК фд Лайен е заподозряна, че е участвала в грандиозна корупционна схема на стойност над 70 млрд евро с ваксините за Ковид. Със засекретен договор за доставка, подписан от нея, ЕК поръчала огромен брой ваксини – по десетина за всеки европеец, бебетата вкл. И какво се оказа. Да чуем изказването на румънския евродепутат Кристиан Тереш, направено на 17 октомври в Европарламента :

«Г-н Президент, драги колеги, Урсула фон дер Лайен трябва незабавно и безусловно да подаде оставка от поста си на президент на ЕК, тъй като нейните действия са понастоящем обект на криминално разследване от прокурора на ЕС. Европейската прокуратура преди броени дни съобщи, че разследва начина, по който са били подписани договорите между ЕК и производителите на ваксини. Това, което Сметната палата оповести в доклад, публикуван преди няколко дни: Комисията е подписала договори до ноември 2021 г. за 71 милиарда евро от името на държавите членки за закупуването на 4,6 милиарда дози ваксина срещу Covid. Това означава, че е купила по 10 дози ваксини за всеки гражданин на ЕС. Тези договори не са били публично оповестени. Ето така беше пуснат публично договорът, който е подписала с тези фармацевтични компании. Как е възможно това в Европейския съюз, който се нарича прозрачен с начина, по който се използват парите на хората? Затова Ви питам отново и призовавам за незабавно и безусловно подаване на оставка. Благодаря Ви!»

А пък вие продължавайте да вярвате, че Европа е света вода ненапита, искрено се възмущава от корупцията у нас и чистосърдечно настоява да я пресечем. Не е ли по-достоверно другото мнение – някои европейски фактори имат интерес управниците да са корумпирани, защото получават част от краденото като възнаграждение за оказаната политическа подкрепа. Нищо чудно да е така – нали създадоха европейска прокуратура, Кьовеши, щели да разнебитят крадците. Какво стана – вятър и мъгла. Корупцията цъфти, процъфтяват и европейските идеи за борба с нея.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 7 ноември 2022 г. по Евроком )