07.05.2024

Румяна Ченалова

Политиката толкова сериозно навлезе в правото и във всички уредени от Конституцията структури, както и в нашия живот и виждаме как промените в съдебната власт, чрез ВСС, чрез квотите, ръководителите на върховни съдилища, се превръщат чрез конституционни промени в политически лостове, каза бившият съдия, сега адвокат Румяна Ченалова.

Пред БНР тя коментира конституционните промени, избора на конституционни съдии – Десислава Атанасова, Борислав Белазелков, както и съдебната реформа и мощното навлизане на политиката в правосъдната система.

„Нашата демокрация дори не е фасадна, а е декларативна. Много от депутатите не познават исторически демокрацията, имало я е в Древен Рим, във Византия. Демокрацията не е това което се случва в България, демокрацията е конституционност. Една от проявите е начина за избор на конституционни съдии и промените на Конституцията“, обясни Ченалова.

Тя коментира и позицията на 14 от 27 адвокатски съвета, които излязоха с позиция, в която се посочва, че не са съгласни с начина на избиране на конституционните съдии и провелата са процедура – формално спазена, без експерте дебат, откритост и прозрачност и без обоснованост на номинациите.

Позицията на адвокатите не може да бъде процесуална пречка за встъпването на длъжност на конституционните съдии, но е ясна реакция за разлика от другите – съдии и прокурори. Съзнавайки като юристи, че тази позиция няма да има никакво значение адвокатите реагират, точно защото за юристи и имат отношение, защото мястото на правото е в Конституционния съд, коментира Ченалова.

По отношения на избора на Десислава Атанасова, тя се присъедини към позицията на адвокати, че кандидатурата е преминала без обществено обсъждане, „но и някак си много скрито се коментираха основни изисквания за длъжността „Конституционен съдия“. Остава усещането за параван и сделки зад него.

Ченалова определи съдебната система като още по зависима от политика. И се аргументира: Това е в изкривеното разбиране, не казвам, че не е неосъзнато. Венецианската комисия даваш насоки за устройствени закони и конституцията, те бяха направени от „великата съдебна реформа“ на Христо Иванов и сега те се удовлетворяват основни принципи – на правовата държава и разделение на властите“.

По отношение на конституционните промени адв. Румяна Ченалова заяви, че се създава една постоянна власт.

„Сега служебните кабинети ще се избират от НС и премиерите да са точно определени лица, промениха се сроковете за провеждане на избори, създаде се възможност за постоянна власт, те ще бъдат докато се проведат следващите избори и ще се манипулират. Разделението на властите е тотално унищожено. Чрез конституционните промени ще се променят и много закони. Никъде в мотивите на промените не е посочено защо е нужно да се приемат“, коментира Ченалова.

Нейното мнение е, че Десислава Атанасова трябва да си направи отвод като конституционен съдия когато в КС се гледа делото за промените на Конституцията, защото „принципът е такъв във всички клонове на правото – гражданско, наказателно и т. нат. Когато има съмнение за предубеденост лицето трябва да се отведе“, аргументира се адв. Ченалова и изрази съмнение, че Десислава Атанасова има 15 години стаж като юрист.

Тя прогнозира, че президентът Румен Радев ще отиде на клетвата на Атанасова и Белазелков.

„Калинките тръгват от някакви нива и ги назначават на по-високи нива, така е в службите за сигурност, в магистратурата, в МВР. Мисля, че този еднополюсен модел ще бъде сринат най-късно следващата година. Това което се случва в България г са поръчки, много от тях не можем да се лъжем, че идват от посолства“, допълни още бившият наказателен съдия.

Ченалова не пропусна да критикува и чужди посолства, които оказвали влияние у нас.

„Жалкото е, че това го знаят и службите, че лидери на политически партии периодично посещават посолства и получават указания. Суверенитетът и партньорство не са взаимно изключващи се неща. Партньорството винаги уважава суверенитета, ако не е така, е влияние и зависимост“, категорична е Ченалова.

https://bnr.bg/