18.05.2024

Русия обяви за международно издирване Зеленски и бившия президент Порошенко. В същата категория попадна и бившия глава на СБУ Наливайченко. Това са ясни политически сигнали. Ясно е посочен Зеленски, който за Кремъл след 20 май става частично нелегитимен. Ще бъде третиран като военен престъпник.

Това подсказва, че Кремъл няма планове да води с него мирни преговори. По същата причина и Порошенко е негоден да се обсъждат с него евентуални мирни преговори. Генерал Залужни не е ясно къде е в този момент. Той бе назначен за посланик в Лондон, но го няма на Албиона. Войната между САЩ&Ко срещу Русия и нейните съюзници придобива друг профил. САЩ&Ко вече търсят предимно взривяване на Руската федерация отвътре. Инструментите са тероризъм, най-често „под чужд флаг“ и предизвикване чрез гастарбайтерите от Централна Азия на етноконфесионални размирици.

В първата фаза на войната се оказа, че войските на НАТО са неподготвени и неспособни да водят настоящите битки на територията на бившата УССР. В този план RUSI (Royal United Services Institute), най-старият в света и водещ мозъчен тръст в областта на отбраната и сигурността в Обединеното кралство в един от своите последни доклади посочи, че Западът трябва да преформулира своята стратегическа концепция за войната. И да излезе от формулата на колониалните полицейски действия. Много ясно са посочени разликите между „маневрените“ войни и класическите войни на изтощение.

При войните на изтощение военните операции се оформят от способността на държавата да компенсира загубите и да генерира нови формирования, а не от тактически и оперативни маневри. Страната, която приема изтощителната природа на войната и се фокусира върху унищожаването на вражеските сили, вместо да спечели терен, е най-вероятно да спечели. Последното е аналитичен извод на RUSI, а не на Владимир Соловьов.

Русия по време на СВО имаше и има за основна цел унищожаване на личния състав на ВСУ и сриване на украинската икономика. Генералите Залужни и Сирски за разлика от ВС на РФ работеха върху постановката „нито една крачка назад“. С основна цел запазване на международната репутация на Зеленски и пропагандното мотивиране на неговите международни PR акции по света.

Това доведе до чудовищни загуби в жива сила на ВСУ. Тази линия продължава и днес. Докладът на RUSI обяснява достатъчно понятно защо бяха направени широкомащабните изтегляния от Херсонска и Харковска област. Както и в края на март 2022 г. при предислоцирането на руските военни формирования от Киевска, Сумска и Черниговска области. Русия над две години изтощава своя противник военно, материално, икономически както и морално с цел неговия окончателен колапс.

В този план бе изградена прословутата отбранителна линия на генерал Сергей Суровикин. Одеска област и други най-вероятно ще бъдат завзети след капитулацията на Киев. Путин продължава да държи своята линия на „стратегическа неопределеност“. САЩ&Ко не са подготвени да водят настоящия вид война. Те предпочитат кратък сблъсък между професионални армии. Днес играта е съвършенно друга.

През 2002 г. при инвазията в Ирак един от големите проблеми на „съюзниците“ бе свързан с правилното настаняване по стаите в афганистанските казарми/хотели на гей двойките от германския контингент. Докато сраженията продължават във времето, конфликтът се печели от икономиките, а не от армиите. Краткосрочните териториални придобивки като основна цел на ВСУ доведоха до тяхното сегашно недобро състояние. С цената на огромни загуби в жива сила.

Времето след 2022 г. показа, че засега няма истинско вундервафе, което да обърне настоящия ход на войната. В икономически план Русия заедно със своите съюзници Китай, Иран и КНДР е с предимство по отношение на САЩ&Ко. Това е причината американците да истеризират своята политика по отношение на Пекин и лично Си Дзинпин, който се превърна отново в „диктатор“, подобно на северокорейския лидер Ким Чен Ун. Това е причината Антъни Блинкен да изглежда все по-неадекватен в своите дипломатически набези по света.

Боян Чуков