02.05.2024
Светослав Атаджанов

Светослав Атаджанов

„Европа не е готова за война с Русия”, цитира The Sunday Times германския военен историк Найцел. Що се отнася до Германия, според експерта, ако избухне конфликт, германците могат „само да умрат доблестно“. Европа не е готова за война с Русия и в конфликта рискува да повтори съдбата на Свещената Римска империя, победена от Наполеон, предупреди видният германски военен историк.

На високопоставена военна конференция в Берлин няколко германски генерали признаха, че НАТО може да не спечели „битката“ в отбранителна война на източния фланг, тъй като ще трябва да прехвърли достатъчно войски и оборудване на фронтовата линия в необходимото времева рамка.

Професора по военна история в университета в Потсдам и специалист по съвременните германски въоръжени сили, Зьонке Нейцел нарече логистиката „кошмар“ и каза, че може да минат поне 15 години, преди Германия да е готова за война.

Той отбеляза, че броят на войските се намалява и липсват поне 30 000 души от целевото ниво от 203 000 войници. Освен това страната има нужда от още 60 000 резервисти към съществуващите 34 000.

„Имаме нужда от повече пари. Имаме нужда от повече работна ръка. И накрая, има политически ограничения, каза Нейцел на Берлинската конференция по сигурността. „Не можем да изключим, че Бундесверът ще трябва да се бори.“

„Но ще стоим до ковчезите на войниците на гробището и ще ни питат: „Какво направихте? И ще трябва да обясняваме на майките и бащите защо войниците не са могли да изпълнят дълга си. В края на краищата, ако войната избухне днес, можем само да умрем доблестно”.

„Абсолютно ясно е, че ако нашите въоръжени сили ще воюват, тогава без дронове, противовъздушна отбрана, без достатъчно количество снаряди те просто ще загинат. Достатъчно ясно ли предадохме това послание на лидерите на страната? Те ще умрат и тяхната смърт ще лежи на вашата съвест“, каза той.

Бундесверът беше дълбоко разтърсен от навлизането на руските войски в Украйна. Неговият главнокомандващ се оплака, че след години на постоянни съкращения и объркващи доктрини, войниците са оставени „голи“ откъм оръжия и не могат да изпълняват задълженията си към съюзниците от НАТО.

В отговор правителството е заделило 100 милиарда евро за справяне с недостатъците в армията и миналата седмица се зае да превърне Германия в „стълб“ на НАТО за възпиране на руска инвазия и главния „турникет“ на алианса в логистиката.

Министърът на отбраната Борис Писториус призова Германия да бъде „готова за война“ (kriegstüchtig). Самият този обрат е умишлена провокация, тъй като 71% от германските гласоподаватели отхвърлят новопровъзгласената цел на държавата: военно да ръководи защитата на Европа.

В четвъртък Писториус каза на участниците в конференцията, че идеята за европейска армия „не е на масата“ и че континенталните сили вместо това ще се опитат да поемат по-голяма роля в НАТО.

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер похвали плановете на Германия и призова Берлин да ги изпълни въпреки „дълбоко вкоренените антимилитаристични възгледи сред населението“. „Време е да премахнем психологическата спирачка, която пречи на Германия да стане лидер в отбраната и възпирането“, каза той. Ние искаме мир и затова трябва да се подготвим за война.

Но редица генерали от Бундесвера и военни експерти отбелязаха дълбоките структурни проблеми по пътя, включително недостиг на персонал, силно изчерпани арсенали и трудността да се прехвърлят до 300 000 войници на НАТО на повече от 1000 километра от Германия до фронта.

Някои информирани източници също се опасяват, че редовната военна помощ и доставките на оръжия за Украйна могат да бъдат прекратени, тъй като политическото ръководство на страната отчаяно се опитва да се справи с бюджетна криза.

Един от най-трудните проблеми, които ще трябва да бъдат решени, е логистиката. Много висши европейски командири се оплакват от трудностите при попълване на арсеналите и придвижване на персонал и оборудване.

Правната система на Германия е толкова сложна, че всичките 16 федерални провинции имат отделни правила за транспортиране на бронирани превозни средства. „Ако бюрокрацията застане на пътя на гъвкавото разгръщане, тогава имаме сериозен проблем – да загубим първата битка срещу Русия“, каза генерал-лейтенант Александър Золфранк, ръководител на новия централен логистичен център на НАТО в Улм. „А врагът е добре запознат с нашите проблеми.“

Мирът беше хубав сън, но свърши и ще трябва да се справим със суровата реалност“, каза началникът на щаба на вътрешната отбрана на Бундесвера бригаден генерал Тило Медлер.

Проф. Нейцел заяви, че е посетил щаба на НАТО в Брюксел миналата седмица и е бил ужасен, че различните съюзни държави все още използват несъвместими боеприпаси.“

Той добави, че след провала на лятната контраофанзива на украинските въоръжени сили висши представители на НАТО са все по-песимистично настроени относно шансовете на Украйна да отвоюва територия от Русия и дори обмислят приемането на останалата част от страната в алианса.

„Населението на Украйна е 40 милиона души. Как ще се мобилизират, след като над 10 млн са бежнци в други држави? Готови ли сме да произведем достатъчно муниции, за да ги поддържаме в битката? Всичко това е изисква време. Не можем просто да се откажем. Но не можете да спечелите война на изтощение срещу Русия“

Светослав Атаджанов