18.04.2024

Руска агресия ли? Половината Европа и част от Азия получиха своята държавност от Русия
Финландският блогър шокира Facebook, когато публикува тази статия:
Питате за резултатите от руските „агресии“?
Те са както следва: половината Европа и част от Азия получиха своята държавност от ръцете на тази конкретна държава.
Нека си припомним кой е:

– Финландия през 1802 и 1918 г. (до 1802 г. никога не е имала собствена държава).
– Латвия през 1918 г. (до 1918 г. никога не е имала своя държава).
– Естония през 1918 г. (до 1918 г. никога не е имала своя държава).
– Литва възстанови държавността през 1918 г. също благодарение на Русия.
– Полша възстановява държавата с помощта на Русия два пъти, през 1918 и 1944 г. Разделянето на Полша между СССР и Германия е само кратък период!
– Румъния се ражда в резултат на руско-турските войни и става суверенна по волята на Русия през 1877-1878 г.
– Молдова като държава се ражда вътре в СССР.
– България е освободена от потисничеството на Османската империя и възстановява независимостта си в резултат на победата на руските оръжия в Руско-турската война от 1877-1878 г., която има това за цел. В знак на благодарност държавата България участва в две световни войни като част от антируските коалиции. Сега България е член на НАТО, а на нейна територия са разположени американски бази. След 1945 г. на територията му няма нито един руски войник …
-Сърбия като суверенна държава също се роди в резултат на тази война.
– Азербайджан като държава се оформя за първи път едва като част от СССР.
– Армения беше физически запазена и възродена като държава само като част от СССР.
– Грузия беше физически запазена и възродена като държава благодарение на Руската империя
– Туркменистан никога не е имал държавност и я е формирал само като част от СССР.
– Киргизстан никога не е имал държавност и я е формирал само като част от СССР.
– Казахстан никога не е имал държавност и я е формирал само като част от СССР.
– Монголия никога не е имала държавност и я е формирала само с помощта на СССР.
– Беларус и Украйна също получават държавност за първи път в резултат на Великата октомврийска революция като част от републиките на СССР. И едва през 1991 г. (също от Русия) получиха пълната си независимост.

Също така си струва да се обмисли ролята на Русия-СССР в раждането и формирането на такива държави като Китай, Виетнам, Северна Корея, Индия, Гърция (отвзета е от турците от Русия през 1821 г.), Алжир, Куба, Израел, Ангола, Мозамбик и др.
Това е толкова странна „агресия“ исторически проявена от руснаците!
Със значителния принос на тази страна дори Швейцария постигна независимост от Франция. Или по-скоро е направено благодарение на Суворов (преди 217 години) и оттогава Швейцария никога (!) не е воювала;

Също така се проведе:
– Освобождението на Австрия от Третия райх през 1945 г.;
– Освобождението на Чехословакия от Третия райх през 1945 г.;
– Позицията на Екатерина II през 1780 г. със създаването на Лигата за въоръжен неутралитет и действителната подкрепа на Северноамериканските Съединени щати в борбата за тяхната независимост от Великобритания.
– два пъти през последните 2 века Русия дава независимост на повечето европейски държави след унищожаването на Хитлер и Наполеон;
– позицията на Сталин в преговорите със САЩ и Англия, която дава възможност на Германия да запази държавността след поражението през 1945 г.;
– позицията на Горбачов, която позволи повторното обединение на двете Германия през 1990 г. без излишни проблеми;
– Помощ на СССР за Египет, след което успява да оцелее и да затвърди независимостта си във войната с Израел, Великобритания и Франция през 1956-57 г.
– Намесата на СССР през 1967 г., която спря войната между Израел и Египет (всъщност спаси арабите от поражение в две войни през 1967-74 г.).
– Решаващата роля на Съюза, който осигури завоюването на неговата независимост от Ангола през 1975 г.

И накрая, основното. Именно СССР след победата във Втората световна война изигра ключова роля за гарантиране на независимостта на повечето колонии в Западна Европа в процеса на глобална деколонизация, стартиран от Съюза.
Цялата история на Русия показва, че тя е била последователна при всяко управление и система в отстояването на принципите на независимост и самоопределение на нациите и народите. Именно тя помогна по всякакъв възможен начин да се създаде многополюсен свят във всяка епоха и по всяко време.
За съжаление, много често в същото време тя жертва собствените си интереси и ако политиката на майката Русия, поне за малка част, би била подобна на британската, тогава половината свят щеше да бъде част от Руската имперска общност на нациите, а руският народ ще се къпе в лукс, като шейховете на Саудитска Арабия, за сметка на държави, държави и техните столици, освободени от други колонизатори.

ЕТО ЗАЩО ПОЛОВИНА СВЯТ ЗАДЪЛЖИ НА РУСИЯ НА КОВЧЕТА НА ЖИВОТА. И затова всички сте толкова виновни пред тази велика държава!
Изпращам този файл, за да създам верига от памет. В памет на 20 милиона съветски граждани, 10 милиона християни, 1900 свещеници убити, измъчвани, изнасилени, изгорени, умрели от глад и изтребени от нацистите!
..Сега, повече от всякога, е наложително да се направи всичко, така че светът никога да не забрави за това, винаги да помни приноса на съветския народ за освобождението на Европа от фашизма.
Този файл трябва да достигне до поне 100 милиона души по целия свят!
..Присъединете се към нас и се присъединете към веригата на паметта, като помагате за разпространението й по света…

Mariela Nordell