09.05.2024

Денят на годишния изпит настава. Присъстващи на тържеството препитват ученичките. Питат и наша Събка: кой цар освободи българите от гръцко робство? И тя – невинното и простодушно дете – извиква отговора звънливо:

„— От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия!“

(„Под игото“ – Иван Вазов)

Настава всеобщо смущение, недоумение и безпокойство – все пак сме в държавата на Негово Величество Султана!

Кириак Стефчов става и се обръща възмутен и вбесен към предните столове:

„— Господа, тук се пръскат революционни идеи против държавата на негово величество султана. Аз не мога да остана тука и излазям.”

(„Под игото“ – Иван Вазов

И излиза гневен, последван от трима-четирима верноподаници на Негово Величество Султана.

Оня ден, в навечерието на националния празник – Денят на Освобождението от турско иго – 3 март, някой поставил в чест на празника по булевард „Цариградско шосе“ български и руски знамена. Нещо, което впрочем би трябвало да е работа и задължение на самата Столична община.

И на секундата скочил като ощипан днешният Кириак Стефчов – Градоначалникът Терзиев, „Васко Ухото“ – Правоверен Евроатлантик до мозъка на костите си. И издал заповед: немедлено да се свалят руските флагове и „нарушителите“ да бъдат своевременно открити и „да си понесат съответните последствия за престъпното деяние“!

Господа, тук се пръскат русофилски идеи против държавата на Негово Високопревъзходителство Американския посланик. Аз не мога да търпя да се развява руският флаг и незабавно ще го премахна и запокитя на бунището на историята и в канавката на времето!

Ние сме неразделна част от Евроатлантическата Цивилизация! И няма никакво значение кой ни е освободил – единствено важно е кой ни води към светлото Евроатлантическо бъдеще!

И се заел светкавично и усърдно за работа, барабар със своите правилни и политкоректни общинари от правоверната Сглобка – да отстрани, изчегърта и изтръгне из корен и до пълна забрава всеки знак, напомнящ за Русия – нашата Освободителка!

Но подражателите на съвременния Кириак Стефчов се оказаха хилаво, незначително – макар и кресливо – малцинство.

Смазващото мнозинство българи бяхме на Шипка – тялом и духом!

„Тирани, всуе се морите!

Не се гаси туй, що не гасне!

Лучата, що я днес гасите,

тя на вулкан ще да порасне.“

(„Не се гаси туй, що не гасне“ – Иван Вазов)

НИКОЛАЙ РИЗОВ