20.04.2024

Наближава 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Това ще е ден на всенародна почит към най-великия българин. Наричаме го така, защото Левски не е само пример за мъжество, родолюбие, храброст, морал, неподкупност, човещина. Той е създател на нещо безценно, което повечето народи нямат – създал е наша, чисто българска национална идеология, сега я наричат доктрина, определил е рамките на политическия морал за народните, както той казва, хора. В неговите завети, в писмата му, в Наредата на работниците за Освобождението на България се крие цяла философия какво трябва да правим и да не правим, към какви принципи да се придържаме, от какво да се пазим и отбягваме. Това е българската национална Библия. Ние я имаме в ръцете си, едно безценно национално богатство, готово, събрано, изстрадано и проверено, а вместо да го следваме ние, като последни неграмотници, сме му обърнали гръб. Не си ли даваме сметка, че идеологията на Левски е единственото, което може да ни обедини ? Посочете ми нещо друго и аз ще си счупя телевизора. Има ли някоя от съществуващите партии програма, основана на принципите на Апостола ? Кой от управниците ни се ръководи от принципите и насоките, които дава Левски ? Кой е казал – аз ще ги следвам стриктно, както свещенникът следва Библията. Няма да се отклонявам, да ги модернизирам, европеизирам…. Със тях ще изведа България на добър път. Чули ли сте нещо такова ? Не сте, нали ? Тътрим се по кални пътища, криволичим по сокаци и трънливи направления, следваме чужди директиви, а не вървим по своя, така добре очертан от Левски път. Вода гази, жаден ходи, казва народът. Вижте сами, прочетете пак заветите на Апостола и преценете къде щяхме да сме, ако те бяха прилагани в политическия и обществения живот.

Ще ви припомня някои от тях. ‘’ Да изберем най-разсъдливите, постоянните, безстрашните и великодушните “, пише той. Кой във властта съчетава тези качества ? Или “ Не трябва да се дава подпора на глупци “. Или “ За Отечеството работим, байо. Кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и да вървим заедно “. Или “ Да не присвояваме на себе си нищо “. Или “ Всичко се състои в нашите задружни сили. Против тях не може да противостоя и най-силната стихия “. Или “ Гледай на народната работа повече от всичко друго, повече от себе си да я уважаваш “. Или “ Работим чисто български и не искаме да се водим по никой извън Българско “.

Сега искам да благодаря дълбоко на всички, които се отзоваха на призива ми за набиране на средства за достойното отбелязване на 150-годишнината на Апостола. Имаме различни дарения. Най-значимото е 40 000 лева. Огромна сума, която помогна много. Има много по 50, по 100 лева, има преводи от българи в чужбина. Ние, от комитетите Левски в цялата страна, сме им безкрайно признателни. Знаем колко много пари са 100 лева, много са и 50. Трогна ме едно дарение от 5 лева, има няколко и по 10 лева. Те са от хора, които явно не могат да отделят повече и аз им се покланям доземи затова, че са откъснали от залъка си, за да подкрепят делото за Апостола. Дълбоко благодарни сме за всяка стотинка, която сте ни изпратили, драги зрители. Важни са парите, но като че ли по-важен е жестът. Знаем, че ви водят чисти помисли за едно благородно дело. Знаем, че това не са мутренски или препрани пари, а средства, спечелени с честен труд или заделени от скромната пенсия.

Когато ви призовах да дарите, пропуснах да отбележа, че бихме искали да знаем адреса или поне телефона на всеки дарител, за да го поканим да посети експозицията, която създаваме и с неговите пари, да го впишем в Златната книга на дарителите и да му връчим или изпратим благодарствена грамота за дарението. Моля всеки, който е изпратил средства по сметката ни в банка ДСК, да се обади в секретариата на комитета “ Васил Левски “ или да ни пише, като посочи адрес или имейл и телефона си. Искам да ни позволите да ви благодарим.

( Из предаването “ Не се страхувай “, излъчено на 16.01.2023 г. по Евроком )

https://www.youtube.com/watch?v=QWUntyrxiL0

Васил Василев