19.09.2024

 

Остават броени парламентарни дни и сякаш вече нищо не може да се случи.

Освен, ако… не се случи.

Многократно и честно съм казвала, че не виня ППДБ за онова нещо, което те сами нарочно и обидно нарекоха сглобка.

Тогава, на този етап, това беше единствената възможност да се опитат да управляват процесите и предвид на сложната ситуация в която се намираше ГЕРБ, да се опитат да извлекат някакви демократични дивиденти от нея.

Не ги виня дори и затова, че приеха Пеевски в редиците на конституционната реформа. Напротив, това бе нормален и оправдан опит да използваме силата на самия Пеевски в борбата за постигане на повече демократичност в България.

Не ги виня за това, че на практика изпрахме Борисов и Пеевски и на единия дадохме кураж да се изказва отново от позицията на първа политическа сила, а на другия – да говори от името на демократичните промени.

Виня ги не за сглобката, а за това че я направиха с измама. Опитаха се да ни кажат и дълго време казваха, че това си е тяхно правителство, че те сами вземат решенията за него. Настояването им да сменят външния министър, непосредствено преди ротацията или така нареченото „Ники трябва да пътува”беше драматична грешка, която остави въпросът за това кой бутна сглобката да бъде тълкуван по два начина, а това свали допълнително и резултата на изборите, който никой не иска да си припомня.

Виня ги естествено за кампанията, която беше безумна и не само не реши нито един от горните въпроси, но задълбочи проблема.

Тогава, ППДБ, убедени в своето месианство, се опитаха да заблудят хората /да моисействат и да ги поведат през пустинята/и когато заблудата стана ясна и за слепците, хората разбраха че са лъгани и именно това , а не самата сглобка, доведе до наказанието на избирателя.

 

А сега?

Сега се говори /да, от кръгове близки до Пеевски, но по същество никой от участниците не го отрича/, че влизаме в сложна тактическа комбинация за да свалим председателката на Народното събрание Назарян. Това от своя страна би дало възможност на президента, който явно е част от операцията, да има по-широк избор от хора в домовата книга, а не само Главчев.

И признавам, това е добър план.

Само че….

Ние лесно ще участваме в комбинацията за свалянето на Назарян. Последната ми грижа е. Някак си стана традиция председателите на Народното събрание да бъдат сваляни броени дни , преди приключването на живота на парламента.

Впрочем, те така хубаво са си направили закона, че хич не ги боли, дори ден на позицията и ползваш огромни облаги до края на живота си.

Какви ли? Ами попитайте, сигурно ще ви кажат.

Така че да си свалят Назарян колкото си искат.

Но… след като я свалят трябва и да изберат председател, който после да бъде назначен от Радев за премиер, или накратко казано да изберат премиер.

И ако този председател и бъдещ премиер е от ППДБ, тогава не виждам никакъв проблем в това, че ИТН, БСП и дори Възраждане, заедно с догановото ДПС ще гласуват за.

Искали – гласували.

Но ако не е?

Ако в тази компания, заедно с Възраждане /само с него никога още не сме били в комбинация/ изберем човек на Възраждане или на БСП? Или на Доган?

Какво точно ще се каже на избирателя?

Че влизаме в тактическо единодействие с хората, които искат референдум за изилизане от ЕС, че влизаме в тактическа коалиция с хората, които искат напускане на НАТО и укрепване на връзките с Путин, че влизаме в тактическо единодействие с хората, които под маската на национализъм, защитават чужди на Европа и България интереси, че влизаме в тактическо единодействие с хората, с които дори не би трябва никога и под никакъв претекст да се окажем на една маса?

 

И каква външна политика ще води това правителство на Възраждане-ППДБ-БСП и Радев???

.

 

А то, крачката от тактическото до фактическото единодействие е само една. Или поне така ще твърди ГЕРБ през цялата си предизборна кампания.

И не мога да не предупредя политическата партия, в чието създаване лично участвах и съпридружните им демократични сили, че ето това ще бъде нож с две опасни остриета .

От една страна ще напомпа допълнително пропутинската партия в България, а от друга ще доведе до истински срив в доверието към здравия разум и намерения на ППДБ.

И тогава…. О , тогава резултатът от юни 2024 ще ни се види розово облаче в небето.

Защото, ако те наказват за това, че си се опитал с едни хора, които поне формално отговарят на твоя политически профил да направиш скрита коалиция, какво мислите ще е наказанието за тактическата коалиция с Възраждане. Възраждане и неговата копейка, с който заедно ще изберем председател на парламента, който после да стане и министър –председател и ще управлява вътрешната и външна политика?

Вся власть советом ще стане положението!

Изчакайте и ще видите…

Дано да е просто поредния политически слух /аз съм напълно лишена от немедийна информация/, защото си представям нагледно много тъжните резултати от едни такива тактически действия. Резултати, които ще граничат с фактическо, а не тактическо самоубийство.

Диана Дамянова