16.04.2024

Дигитализацията днес е повсеместна. В цифровизирани общества бързо се превръщат и САЩ и Китай и Русия и Европа, че дори Индия и Африка.

Децата ни все по-малко имат общо с нас на техните години. Те все повече живеят във виртуалния свят, вместо да играят на дама и на топчета или да сглобяват модели на кораби и самолети. Не е далеч времето, когато те дотолкова ще са зомбирани от мрежата, че доброволно ще приемат да станат кодове, да станат поредица от 0 и 1 в мрежата.

Системата internet of things (интернет на нещата) настъпва глобално, неусетно превръщайки нас в роби на смартфоните си, на всякакви гаджети, дивайси, QR кодове и електронни услуги. Навсякъде се говори за „умни градове“ (smart cities). В България такива проекти текат в София и Габрово.

В Big data ежесекундно се трупат огромни количества данни, а всички ние отдавна имаме в мрежата чат ботове, наши електронни копия, в които е натрупана цялата информация за нас, за нашите вкусове, предпочитания, за това с кой и какво говорим и изобщо за цялото ни битие. Изкуствен интелект постоянно актуализира и анализира тези данни, знае за какво мислим и предвижда дори нашите бъдещи действия.

В десетки държави се изготвят „банки“ с ДНК на цялото население. По това се работи и в САЩ и в Русия и в Китай. Целта на тези мероприятия не е още съвсем ясна, но едва ли е за „предпазване от генни оръжия“, както тръбят някои медии.

Заговори се усилено за развитие и на Интернет на телата (internet of bodies – IoB) – директните връзки между телата ни и мрежата…

Светът се променя скоростно. Идва времето, когато не технологиите ще ни служат, а самите ние ще станем част от тях. Интернет няма да е средство за постигане на наши цели, а ние ще сме част от интернет. Ще заживеем тотално в матрицата.

Официалната пропаганда ни представят дигитализацията на собствения ни живот като прогрес, като незаобиколима фатална неизбежност, като нови хоризонти за просперитет и развитие. Стотици милиарди от данъците, които ние плащаме отиват за цифровизация, за 5 и 6G системи за пренос на данни и за всякакви други технологични „подобрения“.

Светът, обаче днес не се управлява нито от ООН, нито от националните правителства, парламенти или президенти, а от един глобализиран елит, който няма националност, раса или религия. Този наднационален елит е обединен в ложи, Билдерберг клубове, давоси и какви ли още не структури и негов обединител е волята за тотална и вечна глобална власт.

Същият елит натиска за скоростна пълна цифровизация, наречена Internet of everything (Интернет на всичко) – за превръщане на планетата ни в свят, в който всичко ще е в мрежата (умна планета – smart earth), а управлението ще е поверено на изкуствени интелекти, „настройвани“ от „водачите“.

Никой не ни казва, че това ще е система за тотален контрол, глобален електронен концлагер, който окончателно ще превърне капитализма във феодализъм и ще увековечи господството им – господството на милиардерите над милиарди крепостни селяни.

Ще допуснем ли това или ще търсим начини за борба? Ще се превърнем ли доброволно в цифровизирани зомбита или ще се борим за нов ред в света. Нуждата от решението на този въпрос се изостря от ден на ден.

Независимо от ядрените ракети на Русия, безбройните заводи на Китай или културното наследство на Европа, вече най-важно е чия е мрежата.

Дори някои да се опитват да се еманципират в нея, те пак ще са длъжни да се съобразяват с GOOGLE, MICROSOFT, AMAZON, Apple…а тези гиганти са собственост на същия елит. Членовете му вече са се самопроизвели в свръхчовеци и за тях останалите милиарди хора не са нищо друго освен добитък, който не трябва да им създава проблеми докато открият начин да го „утилизират“ (преформатират), за да не цапа повече „земята ИМ“.

Главният проблем пред света е не кой ще владее петрола или дори чии пари ще са основна валута. Проблемът е кой ще владее интернет.

Това е истинската война за бъдещето.

Ще допуснем ли цифров феодализъм – глобален електронен концлагер и бъдеща утилизация или ще открием нова идеология, която да създаде глобален цифров социализъм (без значение дали точно така ще се казва) – свят, в който на базата на технологиите хората решават материалните си проблеми и цялото човечество ще се насочи първо към духовно усъвършенстване а после и към такива нови предизвикателства като завладяването на космоса.

Борбата не е между държави, а е на човечеството срещу глобализирания елит

И това ще е идеологическата борба на бъдещето.

Технологиите, сами по себе си не са нито лоши, нито добри. Те, подобно на ядрената енергия, могат да служат и за електричество и за страшни оръжия. Важното е с каква идея се използват. Затова и светът спешно се нуждае от нова идея, от нова идеология.

Милиардерите много добре знаят, че идеите, а не технологичните революции или новите пазарни ниши водят към промяна. Знаят, че преди два века не парната машина като нова технология промени света към по-добро, а идеите на Георг Хегел, Карл Маркс и Робърт Оуен. Знаят, че не електричеството и автомобила създадоха на запад средната класа, а идеите на мислители като Джон Мейнард Кейнс.

Точно затова днес, когато в ръцете на няколко хиляди свръхбогати е натрупано състояние по-голямо от състоянието на няколко милиарда бедни, тези свръхбогати в никакъв случай не искат да допуснат появата на нова идеология.

А ние пък трябва да се борим да я има. В основата и трябва да е разбирането, че

не трябва да се борим с бедността (както от десетилетия фалшиво напяват МВФ, СБ, ООН и т.н.) а с прекомерното богатство.

Не бедните, а богатите създават всички проблеми. Единственият проблем на бедните е, че искат да ги има, а единствен проблем на богатите е, че бедните може да им вземат властта и богатствата, заедно с главите, което се е случвало нееднократно в световната история и затова трябва да им наложат тотален контрол и (или) да ги унищожат.

Затова новата идеология трябва да е базирана на справедливо преразпределение на богатствата, на отнемане натрупаните милиарди от свръхбогатите, на общочовешка собственост и контрол върху интернет и новите технологии

Мрежата трябва да бъде управлявана и контролирана от нова, истинска организация на обединените нации, а свръхтехнологиите трябва да са достъпни до всички.

Само по този начин можем да се спасим от опитите за превръщане на едни персони в свръхчовеци, а на милиарди други – в електронни роби.

Такава система би ни дала възможност завинаги да се преборим с болестите, с глада, с разделенията и конфликтите, а също и с алчността и егоизма.

Майката Земя може да храни и 20 и повече милиарда души, но само ако има правилно разпределение на благата и хармонично устроено глобално общество, базирано не на индивидуализма и личния успех, а на колектива и колективния успех.

За да се разберат тези съдбоносни за всички нас предизвикателства в света трябва да се формират ядра, групи от знаещи, мислещи и образовани хора, които осъзнават опасностите и са способни да изобретят и наложат новата идеология.

А в основата на всичко пак са знанията. Глобалните водачи точно затова налагат сред масите егоизма, алчността и простотията, за да няма знаещи хора, да нямат врагове.

Само знанията могат да ни спасят и колкото повече и по-бързо го разберат, толкова по-възможно става и спасението на цивилизацията ни.

Иван Спирдонов