24.09.2024

САЩ и Англия разпалиха дивашката русофобия из Европа. Разрушиха се връзки, изграждани с десетилетия.

Развихри се омраза за две световни войни.

Икономическите щети са за стотици милиарди.

Сега Русия им го връща.

Тя подкрепи, а вероятно е и в основата на искането Африка да бъде възмездена за милионите отвлечени роби и безогледната колониална експлоатация от САЩ, Англия и Франция. Африканците се подготвят да предявят искания за компенсации, които могат да стигнат трилиони долари. Те, заедно с останалите бивши колонии като Индия, Индонезия, Пакистан, страните от Югоизточна Азия, Близкия изток и Южна Америка са мнозинство в Общото събрание на ООН и могат да разчитат на подкрепата на Русия и Китай.

След битката за детрониране на долара, която страните от БРИКС вече водят, борбата за компенсиране на последиците от робството и колониалната експлоатация ще е втори фронт срещу глобалните позиции на САЩ и основните им съюзници в Европа.

Смята се, че от Африка са отвлечени за роби в САЩ 15 милиона души. Вероятно много повече са избитите при заробването и при транспортирането до Америка. Само английските роботърговци са прекарали 5 милиона роби.

Афроамериканците в Калифорния искат всеки чернокож да получи по 5 милиона долара компенсации за преживените от тях и предците им страдания и унижения.

Васил Василев