06.10.2024
galya-nikolova-750x423

Дали арестуваният в Сърбия Никола Николов – Паскал сбърка тежко с избора на адвокат? Това попита източник на Narod.bg в сигнал по повод новината от снощи, че Паскал е арестуван в Сърбия в петък след съвместна разработка на сръбските и българските служби.

Оказа се, че адвокат на Николов е Галя Гълъбова, защитничка и на варненския аферист Антон Иванов, известен като Тони Гея, Тони Парфюма и Тони Мутрата, който пък е опасно близък до… бившия финансов министър Асен Василев.

Щеш–не щеш правиш връзка между схемите в Агенция „Митници”, разбити през април, Паскал, Асен Василев, бившата вече шефка на митниците Петя Банкова, назначена на поста лично от бившия финансов министър на 20 февруари 2024-а.

Свинските черва продължават – Банкова представяла интимно близкия си и обвиняем по разследването Стефан Димитров – Малката Яра, като много успешен бизнесмен, отлично познаващ работата на митниците в страната, който можело да играе ролята на съветник?!

Обвързаностите лъсват и по друга линия – Петя Банкова, която е бивш служител на ДАНС, претендирала, че е близка с Петко Петков, бащата на бившия премиер Кирил Петков, който ѝ бил осигурявал покровителството на екзекутирания миналия август Алексей Петров.

Паскал се издирва от месеци след акцията в митниците през април. Той е сочен за контрабандист, но срещу него през годините не е имало дела. Обвинен е за участник в престъпна група заедно с баща и син Марин и Стефан Димитров – Ярите, бившата шефка на митниците Петя Банкова, бившият главен секретар на МВР Живко Коцев и бившият шеф на „Гранична полиция“ Петър Субев.

Адвокатката на Паскал Галя Гълъбова обясни, че той е бил на лечение в Сърбия, бил арестуван в петък следобед в Белград, където той се намира на лечение и притежава медицинска документация.

В края на април от ИТН оповестиха доклада на временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в схемите.

Пред депутатите председателят на ДАНС Пламен Тончев обяснил, че контактите на баща и син Марин и Стефан Димитрови са от ниските изпълнителски нива до ръководни служители на митнически служби или гранични полицейски участъци, имащи отношение към процеса по извършване на проверки при преминаване на стоки и товари на посочените пунктове или върху осъществявания последващ контрол от ръководни служители на посочените ведомства по отношение на подчинените им структури, осъществяващи въпросната дейност.

Тончев подчерта, че в хода на работата е установено, че Марин и Стефан Димитрови разполагат със значително влияние в Министерството на вътрешните работи, където първоначално поддържат близки връзки както с ръководни кадри от политическото ръководство на Министерството, така и с професионалното ръководство.

За сведение, с Живко Коцев (главен секретар на МВР от 8 септември 2023 г. до 10 април 2024 г.) те поддържат контакт още от времето, когато той е директор на Областна дирекция па МВР – София (ОДМВР-София). Поддържат контакт и с Венцислав Петков Кирчев, който е директор на Главна дирекция „Национална полиция“ към МВР до м. август 2022 г., с Петър Субев – директор на Регионална дирекция „Гранична полиция – Аерогари“, с Лилия Кирилова Велинова – началник на сектор в Главна дирекция „Национална полиция“ МВР и други.

Установено е, че в резултат на изградените доверителни отношения с въпросните служители Марин и Стефан Димитрови оказват влияние върху кадрови въпроси, разпределение на ръководни постове в МВР, представляващи интерес за престъпното сдружение.

narod.bg