20.04.2024

Сега да обясня простичко, така че симпатизантите и членовете на Възраждане да ме разберат:
Добрите идеи, прилагани от калпави хора, се опорочават и стават лоши.

Не може да искаш да управляваш държавата без експерти и кадърни хора в Народното събрание. Сори, но сервитьори и шофьори нямат компетентност да правят закони. Както аз нямам компетентност да оперирам в операционна зала. И не се сърдя за това.
Не може да искаш само верни хора около себе си. В спора се ражда истината, а едноличното управление никой никога не е довело до нещо добро. Самозабравянето и отказа да се вслушва лидера в друго мнение, освен в собственото, води единствено до задълбочаване на грешките. Няма безпогрешни хора, но когато няма коректив, положението става катастрофално.

Никой не отрича добрите идеи. Проблемът е, че те не намериха законодателно решение в Народното събрание. В парламента не се правят протести, а закони. И ако нямаш хора, които могат да пишат закони, по-добре си остани на улицата.

Никой не отрича възхода на партията ви. Но все пак се придържайте към границите на здравия разум. Да си правите собствени изследвания на партийната страница и да се кълнете, че сте първа политическа сила, ви прави смешни и за подигравка. Заедно с неадекватните коментари от ваши хора по чуждите стени как ще управлявате.

Всеки един от нас иска справедливост и наказание за виновните за катастрофата на България. Но нормалните хора искаме разследване и съд. А не пращане в Белене, в урановите мини и до стената само по прищявка на вашия лидер. Няма и няма и да има подобна крайност, която да одобря. Да ви напомня, че и АХ е започнал с подобни закани.

Истерията и агресията срещу всеки, който не ви харесва или е напуснал партията, минава границите на здравия разум. Никой не е длъжен да ви харесва. Напротив, вие трябва да се стараете да се харесате на народа си. Не обратното. И да наричате предател всеки, който е напуснал партията ви, предизвиква само смях и съжаление към вас. А обидите и клеветите към всеки, който ви задава неудобни въпроси или ви критикува, се връщат към вас, защото се вижда, че с тях отклонявате вниманието от въпросите и критиката.

Подготовката е майка на успеха. С тия пиари до кривата круша ще я докарате! Изкарвате се стотици хиляди, милиони, във фейсбук сте първа сила, а не можете да съберете десет човека пред шатрата в Пловдив барем за една снимка да се отсрамите. Пълните залите само със свои членове, като съобщавате за срещите половин ден преди тях, за да не дойдат случайни граждани и да ви задават неудобни въпроси. Проблемът е, че просто няма резултат от подобни срещи.

Вместо да обожествявате лидера, му посочвайте грешките и му задавайте въпроси, това ще е много по-полезно за партията, отколкото безрезервната вяра, граничеща със скудоумие.

Кадрите решават всичко. Изгонихте по един или друг начин всеки мислещ от партията си. Мен, Пасков, Ченалова, Спиридонов, Павлов, Галунова и много други. Вместо да се замислите защо, хвърляте камъни по нас. И тикате напред сервитьорки и шофьори. Пак казвам, достойни професии, може да са хубави хора, но просто не са компетентни за политици и депутати. Вместо да запазите добри отношения с нас, защото аз нямаше да кажа и дума, ако не бяхте започнали да ме клеветите, вие предпочетохте войната.

Впрочем отворили сте си фронтове на всички линии. Във война, която дори не разбирате как се води. И с водач, който отдавна е договорил края й.

Не минавайте границите на възпитанието, разума и човещината. Заканите към всеки неудобен с разстрели, Белене, трудови лагери и т.н., не говори нищо за нас, а за вас. И ви слага един етикет, който няма политическо бъдеще.

И съвет – сменете пиарите. Намерете някои смислени хора, които да ви представят пред медиите и да привлекат нормално мислещите хора. Има и такива сред вас, макар и по-назад в листите. Обединете се зад идеи, а не зад вожд. Партията не е еднолична търговска партийна фирма.

Ако някой е разбрал, разбрал. Но на мен ми е мъчно да гледам подобна деградация на едни идеи за България и капсулирането на една българска партия до маргинали и аутсайдери.

Елена Гунчева