19.09.2024

В Европейския парламент в Страсбург председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи новия състав на Еврокомисията.

Екатерина Захариева поема ресор „Стартъпи, изследователска дейност и иновации“. Тя бе излъчена заедно с мъж на име Юлиян Попов от премиера на Пеевски Главчев. Целта на подобен ход бе Захариева да бъде избрана служебно от Урсула фон дер Лайен, която искаше в ЕК двата пола да са представени по равно. Никой друг не прати мъж и жена и така “силният” пол ще бъде представен по-добре с 60%.

„Екатерина Захариева ще бъде комисар, отговорящ за стартъпите, изследователската дейност и иновациите. Ние трябва да поставим изселодователската дейност, иновациите, науката и технологиите в центъра на нашата икономика. Тя ще помогне за това да се инвестира повече и повече с фокус върхху приоритетните отрасли и иновациите“, коментира Урсула фон дер Лайен.

Много слаби места в кандидатурата на Екатерина Захариева, но “Силицийят” трепери!
В България партията на Захариева имаше властта три мандата и 15 години и нищо не направи по въпросите на електронното управление. В момента то е в ръцете на министър на Пеевски – бившият комсомолски лидер Росен Карадимов. Английският език на бившата ни външна министърка също не е никак добър и се очаква да има проблеми при изслушването в ресорните комисии на ЕП.

“Щом Екатерина Захариева е сложена за еврокомисар по стартъпите и иновациите, убеден съм, че за 4 години ЕС не само ще настигне, но и ще задмине САЩ в технологичния сектор!

А България ще стане Силициевата долина на Европа!, това бе саркастичният коментар на иконимическия анализатор Георги Вулджев във фейсбук.

На председателски съвет беше обсъдена структурата на новата комисия и отделните ресори.

Евродепутатите следва да утвърдят новия ѝ състав.

„Ekaterina Zaharieva will be the commissioner responsible for startups, research and innovation. We need to put research, innovation, science and technology at the center of our economy. She will help to invest more with a focus on priority industries and innovation Ursula von der Leyen stated.

Кая Калас от цифровата държава Естония поема външната политика.

Марта Кос от Словения става еврокомисар по разширяването и въпросите за Украйна.

bnews.bg