16.09.2024

Видео изобличаващо кмета на варненския район “Младост” и екипа му, беше разпространено в последните дни.

Във видеото се вижда как кмета Христов и поне още трима служители, като организирана група, взимат нерегламентирано пари (рушвет) от наемател на общински обект. Публична тайна е, че това е отработена схема в район Младост, но това видео показва как се случват нещата в реалност при “нов клиент-наемател”.

Кандидат-предприемач се обръща към кмета Христо Христов с молба да получи под наем общински терен, върху който да сложи детски батут.

Във видеото, заснето със скрита камера, ясно се вижда и чува как кметът радушно го съветва да не се ограничава само с детската атракция, но и да сложи масички и столчета за консумация на храни и напитки.

След леко разкарване предприемачът получава “благословията” на кмета Христов. Това става след като брои 3000 лева на ръка.

За това го съветват други “наематели” на очевидно частния район “Младост” във Варна. А кметът Христов отсича по темата с парите: “Лесна работа!”

Във видеото се вижда как парите са предадени на служителка в районната администрация в малка стаичка, различна от касата на институцията.

Документ срещу тях няма.

После служителят (Илия Марчев, главен инспектор “Контрол бюджетни разходи”), на когото е възложено да уреди нещата с бъдещия собственик на батут, обяснява, че все пак трябва да бъде сключен някакъв договор, защото става дума за наем на общински терен и предлага в документите да бъдат вписани 5 кв. м.

“Наемът” за останалите над 150 кв.м явно пак ще се плаща “на ръка”.

Така всеки месец в общинската хазна ще влизат пари за 5 квадратни метра, а за останалите над 150 кв.м. парите ще влизат в джобовете на ОПГ “Младост”.

Какво била изненадата на наемателя, когато опитал да плати “легалната” част от наема си в началото на кв.м. месеца. Оказало се, че неговите отношения с общината изобщо не фигурират в електронната система.

А батутът вече е надут.

Надута е и схемата по която кметът-дерибей се разпорежда с общинска земя. Тъй като в правомощията му не фигурира възможността еднолично да се разпорежда с общинска собственост. Това първо.

Второ, разрешителни за такова обекти се дават не от кмета на района, а от комисия от общината и общински съветници.

Трето, комисията дава разрешения по схема за временните преместваеми обекти, одобрена от експертен съвет в общината, след съгласуване с КАТ, пожарна, енерго и т.н., която е отдавна с изтекъл срок и невалидна.

Четвърто, договорът е сключен с физическо лице, а не с фирма – също в пълно противоречие със закона.

Незаконните схеми логично водят и до незаконни приходи към кмета Христо Христов и доверените му лица.

Парадоксален е още един елемент от видеото: как ще бъде електрифициран незаконният обект. Очевидно това няма как да стане по официален път. Затова вездесъщият Илия Марчев обяснява на наемателя да пусне разклонител от контакт, специално монтиран към електрически стълб недалеч от набелязания терен. Ето че към кражбата от общинската хазна е добавена и кражба на ток.

Да не говорим за абсурда да има контакт на стълб на улично осветление в контекста на трагичния инцидент с дете в София преди няколко години именно от незаконно захранване на преместваем търговски обект

Схемите на районния кмет Христов са публична тайна във Варна.

Особено след ареста му преди точно 10 г. за имотни измами.

В последната година обаче той е станал особено безпардонен и сякаш съвсем се е извисил над закона, твърдят подчинените му, заменени в последния мандат с роднини и доверени лица.

Всичко това съвпада с протекцията на Алтернативата на гражданите, от която партия Христов се яви на последните избори, а после с необяснимото му назначаване му за зам.-председател на градската организация на ГЕРБ във Варна.

За партийната му кариера се погрижи старият му съратник и партиен гуру Красен Кралев, с когото от три десетилетия заедно обикалят от партия в партия. Сега вече в партията на Благомир Коцев.

Afera.bg