19.09.2024

Сутрешният блок на Нова телевизия съобщи за масова ваксинация във Великобритания.

След като си припомних истерията около предишната здравна криза и последиците от нея, реших бързо да се информирам какво всъщност представлява RSV вирусът.

Оказва се, че RSV (респираторно-синцитиален вирус) причинява инфекции на дихателните пътища, особено при малки деца, възрастни хора и хора с отслабена имунна система. Той е един от основните причинители на инфекции на долните дихателни пътища, като бронхиолит (възпалително заболяване, водещо до запушване на най-малките разклонения на белите дробове – бронхиолите) и пневмония при бебета и малки деца. Вирусът може да причини сериозни усложнения, особено при новородени, преждевременно родени бебета и възрастни с хронични заболявания.

RSV се предава по въздушно-капков път чрез контакт с инфектирани хора или повърхности, замърсени с вируса. Вирусът прониква в организма през очите, носа или устата.

Симптоми на RSV инфекция могат да варират от леки до тежки и включват:

Хрема

Кашлица

Кихане

Възпалено гърло

Леко повишена температура

Затруднено дишане (в тежки случаи)

Учестено дишане (особено при малки деца)

При тежки случаи, особено при малки деца, може да се развие бронхиолит или пневмония, които налагат болнично лечение.

На 7 юни 2023 г. България он Ер съобщи, че Европейската комисия е последвала САЩ, като е одобрила първата в света ваксина срещу респираторния синцитиален вирус (RSV), предназначена за възрастни над 60 години. Ваксината е произведена от GlaxoSmithKline (GSK). Анализаторите прогнозират, че пазарът на такива ваксини може да достигне 10 милиарда долара през следващото десетилетие. Подобни ваксини се очакват и от други производители като Pfizer и Moderna.

Ако правилно разбрах – в момента във Великобритания ваксинират и новородените.

Обяснимо е защо моят скептицизмът избуява. Смятам, че всичко това Е просто бизнес, отколкото истинска грижа за здравето на хората.

Лилия Божкова