17.05.2024

СОЦИАЛИЗМЪТ НИ ПОВРЕДИ, НО ДЕМОКРАЦИЯТА ЩЕ НИ УНИЩОЖИ

От всички пътища за унищожението на България демокрацията се оказа най-прекият. За тези 33-34 години демократично развитие страната унищожи голяма част от това, което монархията и народната република бяха създали. Социализмът ни повреди, но демокрацията ще ни унищожи – нашенската демокрация, имам предвид. Сега България се разпада с темпове, които, ако продължат със същата скорост, ще я ликвидират като държава на българите най-много след 25-30 години.

Ако имаше световна статистика за най-бързо саморазрушаваща се държава, България щеше да е начело. И въпреки че много хора виждат разпада, почти никой не прави реални усилия да го спре. Примиряват се с него, дори го приемат за неизбежен. Покривът над главата му се срутва, а той, вместо да го поправи, вика – е, нищо, ще се приютя в кочината на съседа.Всички виждат как всяко следващо правителство дава своя, все по-съществен принос за разложението. Повечето хора приемат, че обичайната политическа дейност вече предполага да разваляш, не да градиш. Кажете ми управниците на коя друга, представяща се за демократична страна са положили толкова усилия да съсипят армията ѝ, индустрията, селското стопанство, енергетиката, разузнаването, образованието, културата, спорта и здравеопазването. Къде другаде са продали завод като Кремиковци за 1 долар, кой отхвърля газо- и петролопроводи, които биха носили стотици милиони годишно, кой изоставя готова за сглобяване атомна електроцентрала, отказва се от евтиния петрол и иска да купува скъп, кой си убива енергетиката пред очите на целия народ. Все безумия, опаковани като вярност към евроатлантическите ценности. Дава ли си някой сметка какви транзитни такси щяхме да печелим в момента, ако Южен поток бе построен. Европа щеше да ни целува ръка, особено сега, когато Катар заплашва да прекрати доставките на газ заради Газа.

Нашенската демокрация доведе до там, че няма работна ръка, а социалните служби са задръстени от искания за помощи. Защо да работят, като могат да си седят в къщи и да получават същите пари ? Та законът защитава лентяите и кара работливите да ги носят на гърба си. Коя страна тласка децата си да учат в чужбина и рекламира образователната емиграция. Коя си разпродава земята на чужденци с пълното съзнание, че след като бъде изкупена, народът върху нея ще бъде подменен. В коя друга кражбата от общото е така безнаказана. Краде човекът, как няма да не краде, ами на власт е, примирява се народът и приема демократичния грабеж за атрибут на властта. Също като предателството на националните интереси ! Къде другаде едно – две посолства подбират, посочват и дирижират управниците. Ние сме се превърнали в колониален придатък, който пази формата на самостоятелна суверенна държава само защото така е изгодно за колонизаторите.

Как ще просъществува една страна като имаш чувството, че никой не иска да работи в нея. Не толкова за парите, не че са достатъчно, но най-вече за липсата на перспектива и на закрила от държавата.

Ще кажете – всичко това го знаем, ясно ни е, но помисли за изхода, за решението, щом толкова много приказваш. Приказвам, защото един човек не може да намери решение. Но знам, че ако повече хора почнат да мислят, решението или решенията ще изплуват. Да не мислите, че един човек е измислил схемата за разпада на България ? Много глави са мъдрували. И само много глави могат да им противодействат. Стига да седнат и да решат да го направят. Джон Кенеди има една прекрасна мисъл : не се питай страната ти какво е направила за теб, а ти какво си направил за страната си. Тук се крие висшето родолюбие, това е еманация на патриотизма. Да си защитим държавата, да създадем истинска, не фалшива, продажна демокрация като сегашната, при която да живеем според нашите традиции и ценности. Това е свята цел, висш идеал за всеки истински българин. Левски го е казал – Чиста и свята република. Успеем ли, ще останем извън обсега на ужасяващото пророчество на Джордж Оруел, прочутият автор на ‘’1984’’, което става все по-видимо в една част на света. Провалим ли се, вижте какво ни чака, чуйте предсказанието на Оруел :

“ В този свят няма да има други чувства освен страх, злоба, деградация и унижение.

Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, смазващ човешко лице завинаги.

Изводът, който можем да си извадим от тази кошмарна ситуация е много прост – не позволявайте това да се случи ! Това зависи от Вас ! “

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 16 октомври 2023 г. по Евроком )