03.05.2024
Станислав Бачев

Войната е продължение на политиката с други средства.

Политически акт от началото до края.

Стратегията е поредица от тактически победи – да се препрочете Клаузевиц.

Трите нива: стратегия – тактика – оперативно ниво. Всичко върви по план, докато по-слабия не мигне.

Едните играят покер, другите шах. Но тези, които играят шах са по-добри и в покера.

Това не е тотална война, да не се бъркат термините.

Тя е абсолютна и реална, пак по Клаузевиц. Но с тотални последици. Промените са факт преди да са започнали.

В новата епоха на хиперзвуковите оръжия: ако не използваш силата на предимството, когато го притежаваш, със сигурност няма да можеш да я използваш, когато ти се наложи. САЩ все още няма хиперзвукови оръжия. Има прозорец от 2-3 години напред.

Новата епоха обезсили старите доктрини.

Доктрината на Махеан за морското предимство и превъзходство на САЩ с възможност за мигновена реакция навсякъде по света, доразвита от Британската империя, вече е изчерпана. Предимството го няма.

Доктрината на Робърт Макнамара, секретарят по отбрана при Кенеди и Джонсън, за адаптивен отговор, flexible response, също е обезсмислена. Трите стъпки като отговор – използване на конвенционална сила, тактическо и стратегическо оръжие стават излишни. Вече беше заявено официално от Путин, че Русия стъпва на новата си доктрина, която се базира на хиперзвуковите оръжия. Отговорът може да бъде Асиметричен. „И това не е блъф.”

Едновременно цитира и надгражда Бисмарк – дори да нямам намерение да използвам оръжие, не е нужно врага да го знае. Директно вдигане на залозите.

По скоро света се движи по теорията на Макиндер. Хартландът се оказва най-важен. С тази разлика, че вече нито Русия, нито Китай могат да бъдат ограничени до понятието „континентална сила”. Доктрините от Варшавския договор също са безсилни, те са надградени. Изразът „континентална сила” важи за Германия преди, но е неприложим към днешните технологии и готовност за използването им от Русия и Китай. Ракетата е продължение на артилерията. Изкуственият интелект и дроновете – също. Протестите в Иран не са случайност.

Доктрината на Айзенхауер за тоталната победа на САЩ, която изключва междинен сценарий, също се обезсмисля. Те вече загубиха това, което имаха. От тук нататък може да се говори единствено за MAD – лудостта на взаимно осигуреното унищожение. Това или да сключат договор. Ще сключат договор, дори да е след като жертват половин или цяла Европа. Шахът е велика игра, бяха надиграни.

Прочетете книгата ми „България в Голямата игра”. В първата й глава пиша същите неща, но разширено.

Септември 2022г.

Станислав Бачев

Към юни 2023г. тази диалектика може само да бъде допълвана с практически примери. Иран има хиперзвукови ракети, почти сигурно и ядрено оръжие. Ким също е в хиперзвуковия клуб. Светът се отвори по нов начин. САЩ бяха победени чрез своите средства. Вече започват и да го разбират.

Старите договори не важат. След като премине най-голямата ескалация, която предстои,

ще се пишат нови.

Отговарящи на новият световен ред.

В същият стил, дори по-остро, трябва да започнат да се дават отговори за България.

Къде ще е България в тези договори? Два варианта – загубила и неутрална. Цената ще бъде платена.

Тази политическа прослойка трябва да бъде сменена. И тук има два варианта. Народният съд е напълно обоснован като вариант, те са национални предатели.

Ще трябва да изправяме държавата наново. С хора, които са приети с доверие на Изток. Доверие се изгражда с поведение, да гледаш право в очите. Уважава се силния, слабите никой не ги уважава, нито на Запад, нито на Изток. Някои хора работим в тази посока. От това зависи най-малката щета. Ако не ни приключат докато дойде времето.

Станислав Бачев