20.09.2024

Когато говорим за българска политика, трябва да отчитаме три много важни неща. Първото е, че комунизмът унищожи политическата класа тотално. Политиката е професия като адвокат, доктор, въпрос на семейна атмосфера.

Второто е, че българската политическа система се състои от партии, които са създадени отгоре надолу – всички до една, с изключение на една, която се трансформира в социалистическа.

Сега всичко е отгоре надолу без идеология, на базата на чара. Аз лично съм жертва на това, тъй като при създаването на „Продължаваме промяната“ аз, който съм крайнодесен човек, смятах, че правим дясна партия. Оказа се, че сме направили лявопопулистка партия.

Трето, когато застанат пред телевизорите, тези хора започват да си вярват. Смятат, че доминират българския народ.

Стартът на предизборната кампания не предсказва нищо хубаво да идва. Тези хора сякаш не търсят вариант. Това са неуки, грандомани, които смятат, че светът се върти около тях и които не знаят колко е важно да се създаде правителство. Истината е, че България започва да страда икономически от липса на правителство.

При нас липсва идеология и липсва обещание какво ще направят. И затова политиците се намират в абсурдната ситуация, че те отиват на избори и народът ги подозира, че тези избори отново нямат значение. Мантрата „Изборите няма да бъдат честни“ отблъсква хората, кара ги да не отидат да гласуват.

Диана ДАМЯНОВА

Филтър