08.07.2024

Нивото на производство на оръжия и боеприпаси в Русия от началото на конфликта с Украйна надмина очакванията на НАТО, призна генералният секретар на военния блок Йенс Столтенберг.

В интервю за Sky News той коментира доклад, публикуван преди дни от консултантската фирма Bain & Company, който разкри, че Москва произвежда артилерийски снаряди три пъти по-бързо от всички членове на НАТО, взети заедно, и четири пъти по-евтино.

„Вярно е, че Русия успя да изгради своята отбранителна промишленост по-бързо, отколкото очаквахме, и е вярно, че съюзниците от НАТО прекараха повече време, отколкото би трябвало, за да увеличат нашето производство“, отговори Столтенберг.

Причината западните държави да изостават е, че „след Студената война ние всъщност намалихме нашата отбранителна индустрия“, обясни той.

Според Столтенберг обаче ситуацията сега се подобрява, като „всички съюзници от НАТО… увеличаване на капацитета за производство на боеприпаси и оръжия“.

Имаше „закъснения и пропуски“ в доставките за Киев през последните месеци, но „това наистина се променя и… притокът на боеприпаси в Украйна се е увеличил през последните седмици“.

Напредъкът на Русия в Харковска област през последните седмици показва „необходимостта да засилим подкрепата си“ за Киев, каза генералният секретар.

Тази подкрепа ще продължи, дори ако бившият президент на САЩ Доналд Тръмп спечели изборите през ноември, защото това е в интерес както на Европа, така и на САЩ, твърди Столтенберг.

Тръмп от месеци изразява по-различна позиция. Според него САЩ трябва да спрат да дават чуждестранна помощ, освен ако тя не е структурирана като заем, и настоява, че по-голямата част от подкрепата трябва да дойде от Европа.

Руската победа над Украйна „ще направи света по-опасен, а нас по-уязвими“, заяви Столтенберг.

В доклада на Bain & Company се казва, че руските фабрики се очаква да произведат или ремонтират приблизително 4,5 милиона артилерийски снаряда тази година в сравнение с общата продукция на Запада от около 1,3 милиона снаряда. Средната производствена цена на 152-милиметров снаряд за Москва възлиза на 1000 долара, докато цената на 155-милиметровите снаряди, използвани от НАТО, е до 4000 долара.

В края на май руският президент Владимир Путин заяви, че вътрешното производство на боеприпаси се е увеличило 14 пъти, производството на дронове е отбелязало четирикратен скок, а сглобяването на танкове и бронирани превозни средства се е увеличило 3,5 пъти от избухването на конфликта в Украйна през февруари 2022 г.

obektivno.bg