06.10.2024
bojinovska-750x430

Министърът на енергетиката на Северна Македония Саня Божиновска, която обяви, че вече няма български паспорт, а само македонски и чешки, всъщност все още не е освободена от гражданство в България, макар да е подала молба за това на 14 септември 2023 г., предаде БГНЕС в неделя.

От българското Министерство на правосъдието обясняват пред агенцията, че подаването на молба за освобождаване от гражданство не означава автоматичното му отпадане. За да се смята процедурата за завършена, трябва специален указ, който се издава след обстойна проверка за всякакъв вид задължения на подателя на молбата. Проверката, включително данъчна и имотна, се отнася за всички държави, където е пребивавало лицето. Компетентните институции проверяват включително и за евентуални наказателни производства, посочват от българското ведомство.

В неделя Божиновска разпространи позиция, в която посочва: „Аз съм родена в Скопие, аз съм македонка и винаги ще бъда македонка. Никой не може и не трябва да оспорва това. Всички останали ехидни коментари, странни въпроси и грешно изтълкувани отговори ще разбера и приема като цена на моя скромен и малък политически опит. Не се върнах у дома, за да участвам в политически игри. Върнах се, за да вложа знанията и опита си в енергетиката като специфична и трудна тема. Винаги съм смятала, че личните нападки и конструкции не са добри в нито едно междуличностно отношение. Тези лични нападки няма да ме поколебаят в намерението ми да въведа ред в тази област, която през последните години е в хаос и пълна престъпност“, написа Божиновска във фейсбук.

На въпрос дали ще покаже пред обществото документ, потвърждаващ, че вече не е българска гражданка, Божиновска, която е от редиците на ВМРО-ДПМНЕ, отклони въпроса и посочи, че „ще трябва да се консултира с адвокатите“.

Запитана повторно дали все още притежава български паспорт, тя заяви: „Въпросът е неотносим към темата на пресконференцията. Имам македонско и чешко гражданство. Имам и македонски, и чешки паспорт. Ще трябва да се консултирам с юристите по този въпрос. Проведоха тази процедура много отдавна.“

Същият отговор Божиновска даде и на питане дали „все още има българско самосъзнание“:

„Това бяха изявления, които сега не си спомням. Беше много отдавна. Аз не съм ръководила процеса, управляваше се от адвокатска кантора.“

През юни тази година стана ясно, че тя е управлявала фирма в Хърватия с български паспорт, което предизвика скандал в съседната ни държава, тъй като министърката не беше обявила, че има гражданство и в България, и в Чехия.

narod.bg