По-късно говорителят на Тръмп обяви в изявление, че кандидатът за президент на Републиканската партия е „добре“.

Очевидци са чули 6-8 изстрела, идващи от сграда в съседство, предава Би Би Си. Един човек от присъстващите е загинал, друг е сериозно ранен. Стрелецът също е мъртъв, съобщи пред CNN областният прокурор на Бътлър.

Репортерите на митинга в Бътлър, Пенсилвания, където Тръмп беше свален от сцената, съобщиха, че са чули „поредица от силни експлозии или силни трясъци“, преди агентите на Сикрет сървис да се втурнат към Тръмп.

Снимка: Getty Images

„Сикрет сървис отидоха и веднага покриха президента Тръмп“, според съобщенията на репортерите. Те чули още трясъци след това“, пише CNN.

„Агентите хванаха Тръмп, който беше видян да вдига юмрук във въздуха“, се добавя в репортажа на CNN.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е бил информиран за стрелбата срещу Доналд Тръмп на митинг в щата Пенсилвания, предаде „Ройтерс“. Байдън посочи в изявление, че е „благодарен да чуе, че Тръмп е в безопасност и е добре“. „Няма място за подобен вид насилие в Америка. Трябва да се обединим като нация, за да го осъдим“, беше категоричен президентът на САЩ.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън написа в X, че „се моли за президента Тръмп“, предаде БГНЕС.

Председателят на конференцията на Камарата на представителите на ГП Елиз Стефаник също публикува в платформата, като заяви: „Моля, молете се за президента Тръмп, неговото семейство и всички патриоти на днешния митинг в Пенсилвания“.

Снимка: Getty Images

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър излезе с изявление: „Ужасен съм от случилото се на митинга на Тръмп в Пенсилвания и изпитвам облекчение, че бившият президент Тръмп е в безопасност. Политическото насилие няма място у нас.“, предава СNN.

Независимият кандидат за президент Робърт Ф. Кенеди, младши призова за единство „Сега е моментът всеки американец, който обича нашата страна, да се оттегли от разделението, да се откаже от всяко насилие и да се обедини в молитва за президента Тръмп и семейството му“, каза той в публикация в социалните мрежи.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис заклейми политическото насилие като „никога приемливо“. Той написа в социалните мрежи: „Моите мисли и молитви са с бившия президент Тръмп. Благодарен съм за решителната реакция на правоприлагащите органи“, каза той. „Америка е демокрация. Политическото насилие от всякакъв вид никога не е приемливо.

Снимка: Getty Images

Бившият президент Барак Обама заяви: „Няма абсолютно никакво място за политическо насилие в нашата демокрация“. Той добави, че въпреки че подробностите все още са оскъдни, „всички трябва да сме облекчени, че бившият президент Тръмп не е бил сериозно наранен, и да използваме този момент, за да се ангажираме отново с уважение в нашата политика“.

Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро в събота осъди политическото насилие и каза, че е бил информиран за инцидента на митинга на Доналд Тръмп.

„Насилието, насочено срещу която и да е политическа партия или политически лидер, е абсолютно неприемливо“, публикува Шапиро в социалната мрежа X.

„Това няма място в Пенсилвания или Съединените щати. Информиран съм за ситуацията. @PAStatePolice са на място в окръг Бътлър и работят с нашите федерални и местни партньори.“

https://nova.bg/