18.05.2024

Със сметана, моля…

Какво е да живееш с развален телефон?

 

От Евгени Минчев

/неделно, лигаво/

 

Защо ми е да ходя на море. Около нас, на Оборище, крякат чайки, фризирани кученца и техните чорбаджийки лаят наконтени, дефиле на суетата, купешки коктейли и мирис на жасминови одеколони. Толкова път до морето, за някаква си пършива вода и свински плешки по три иляди лева… Аеропланът ще закъснее поне два часа, киснене и виснене на летищата, не ми е гот.

Никакво море, може би само ще ида при баба Тонка на Царево, ама тя ми праща кола. /Не е скрита реклама, направо си е разкрита реклама/. Баба Тонка е мой човек и знае как се правят нещата. Но дотогава- на Оборище. Неслучайно са кръстили на мен заведението срещу нас- Старата госпожа. Смея се, разбира се, на мен са кръстили Тройка, дето е на Асен Златаров. Гаджето ме бута и казва, че не може да е на Асен Златаров а на други собственици. Немски му чалъми, разбирате ли… Все не разбира, че това е улица. Та за Тройка, още се търси трети, ама не съвсем, защото ние сме класическа двойка, без тройки моляВса.

Като говорим за улици, онзи ден викам на моя- дай да ходим, казвам до Велико Търново, има много хубав ресторант на ъгъла. Ама как, цупи се немският му сладкиш, ще ходим чак до Търново за един ресторант. Иди му кажи, че пак за улица става дума. Така и за Витошка- а, казва майне херцен- там където е Дирекцията на културата ли. НДК бе малък, изпусната работа.

Пускаме си на ютюбето морски вълни, отварям си шампанското и излизам на терасата, сякаш съм на Дюн. Малкият германец чул недочул пита къде има ДЮНери наблизо и вече вади кетчупа и горчицата от хладилника. От неговия хладилник, защото в моя има само лед. Снощи, малко след като станаха само 36 градусите, ми звънят от фирмата за облекла да ме питат за мерките. Мерките ми, казвам, мерките ли питате, че прекъсва телефона. Германчето седи и си ломоти, че Меркел била много консервативен политик. Вие, живеете ли с германец или сте от Герман… Чудя се вече, август ли е, септември ли е… ще си направя кафе. Както пее Удо Юргенс- Aber bitte mit Sahne- моля, със сметана.