04.07.2024

Сътресенията в старата блудница Европа

Пример с изборите за Европейски парламент в Австрия: крайнодясната партия FPO е на първо място с 27 % от гласовете – с 3,5 % повече от управляващата партия OVP (умерена десница).

Избори за Европейски парламент: първите резултати от Германия показват, че консервативната партия ХДС, заедно с крайнодясната партия АдГ, водят в проучванията

Катастрофа за водещата германска управляваща партия SPD (социалисти) и Зелените: – 8,5 %.

Партията „ Национално обединение“ на Марин льо Пен спечели 32% от гласовете във Франция на изборите за Европейски парламент през 2024 г., побеждавайки партията на Макрон с повече от два пъти (15%).

Частични резултати от изборите за Европейски парламент:

ЕНП, център-дясно (Урсула фон дер Лайен): 188 места.

S&D, социалдемократи: 138 места.

РЕ, либерали, дясноцентристи (Макрон): 82

ECR, десни консерватори (Мелони): 71

ID, крайна десница (Льо Пен, Вилдерс): 62

Междинни резултати от изборите за Европейски парламент: засилване на десните партии за сметка на леко отслабване на основните центристки партии и срив на Зелените

Ще бъде интересно да се наблюдава лобирането на „зелената сделка“ в Европа

Френският президент Макрон разпусна Националното събрание и призова за предсрочни парламентарни избори. Първият тур е насрочен за 30 юни, а вторият – за 7 юли.

Макрон направи изявление относно решението си да разпусне Националното събрание, като посочи като основна причина победата на Льо Пен на изборите за Европейски парламент.

Армен Попов