04.05.2024

Може да бъде изображение с 6 души и изправени хора

Преди малко гледах потресаващ видеоклип, в което невръстно украинче рецитира стихотворение как ще у-ва руснаци и ще ги засипва в ями. Невинно, малко детенце, което надали осъзнава какво говори и какво се случва около него. Но тези около него в неистовата си омраза и агресия смятат, че е нормално да се поругае детската невинност и още в невръстно детство да му се насади жестокост, агресия и съзнание, че убийствата на руснаци са нещо добро. Гледала съм и младите азовци с изпънати детски ръчички и омраза в погледите. Кръстовете на Азов….децата на Донбас.

И днес ние подкрепяме тези. Тези, които учат децата да убиват и да се радват на убийствата на други. Харесваме тези, които смятат за нормално жена в народна носия със сърп да реже глави на врага.

И не е нещо непознато за нас. През 1941 година българското Народно събрание единодушно, с аплодисменти и овации се присъединява към Тристранния пакт – нали знаете какво е нацизъм и фашизъм? Ние с аплодисменти ги подкрепяме. Мислите ли, че българите не са знаели къде отиват конските вагони, събиращи едни хора от един етнос? Точно защото са знаели какво се случва, са ги спрели поне в България. Но са ръкопляскали и подкрепяли логистично тези, които са изградили Аушвиц, Дахау, тези, които са приели закони на омраза и отричане, тези, които са се смятали за по-хора от другите. Българските фабрики на пълни обороти са работили за нацистка Германия и са снабдявали армията с платове, храни, оборудване. Май никой от нас не иска да си припомня тези срамни факти? Май и никой не иска да си спомня отрязаните глави по площадите? И Закона за защита на държавата? Помните ли Васил и Сава Кокарешкови? Ястребинчетата? Не искате да помните. И точно защото не искате да помните, сега подкрепяте подобни! Отново с аплодисменти и овации.

Няма как да ви спрем, силата е с вас. Но ще ви напомним какъв е бил краят…..

Елена Гунчева-Гривова