20.04.2024

С решението за съвместно управление с „Продължаваме промяната-Демократична България“ Бойко Борисов жертва партията си и тя може да въстане. Тази теза разви по Euronews Bulgaria лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

Разбира се, че и ГЕРБ ще инкасират загуба. И то в самото сърце на ГЕРБ. ГЕРБ по кауза е бизнес формация, всеки има участие в общия бизнес. И е там, защото това е така. Вие сега какво му предлагате? Без места в правителството, без места в раздаването. Аз смятам, че в самия ГЕРБ ще има сътресения, допълни тя.

Нещо повече, според Дончева не е изключено партията да въстане срещу предаването на властта към ПП-ДБ и гласовете за избирането на правителството с премиер на ротационен пранцип от двете формации да не излязат.

Според нея до един момент амбицията на Бойко Борисов е била да подмами коалицията ПП-ДБ в някаква ситуация – като общо управление, за да ги унищожи.

Въпросът е тази ли е ситуацията, защото срещу себе си направи допълнителни минуси – жертва партията си, всичките тия бизнесмени и активисти, които подкрепяха ГЕРБ в продължение на три избора. При положение, че предаваш своите, е много трудно да им обясниш, че това е в тяхна полза.
Разпадът на договорките за общо управление първо с БСП, а после и с ИТН според Дончева се дължат на два фактора. Единият са сътресенията около Иван Гешев.

„Да, Гешев повлия на възможностите да се направи кабинет. Не надценявайте Корнелия Нинова и нейната реактивност. Отказът й се дължи на обстоятелства, свързани с Гешев“, заяви Дончева.

При Слави Трифонов обаче нещата били по-скоро въпрос на его, тъй като до последния момент Бойко Борисов водил паралелни преговори както с едните – БСП, ДПС и ИТН, така и с другите – ПП-ДБ.

„Сега, тази работа… да лъжеш две жени за коя ще се ожениш, и всяка да знае за другата. Естествено, че някой ще му каже „Айде стига“.
Според нея, ако правителството мине в пленарната зала, то ще има хоризонт не по-дълъг от девет месеца: „Там, където е имало ротации, до втората не се е стигнало“.

По темата с главния прокурор Дончева призова да не се надценяват изнасяните от Иван Гешев разкрития: „В брифинга на Иван Гешев нямаше нищо. Много хора от няколко години, откакто е започнал Цветан Василев да разкрива нещо, а всъщност да не казва нищо, през (Васил – бел. ред.) Божков, през сега Гешев – публиката чака, все едно седнала в Арена ди Верона с пакетче пуканки и кока кола, да види световно разкриване. Няма такова разкриване, защото всички тези хора имат тъмни страни. И ако започнат да говорят за другите, другите ще започнат да говорят за тях“.

Източник: FROGNEWS