18.05.2024

Елена Гунчева - Гривова

Сутринта прочетох една потресаваща публикация, в която неизвестен за мен автор – Димитър Панчев заявява, че нито Турция, нито Азербайджан имали право да ни крадат българката с ислямско вероизповедание Нургюл Салимова. И че българската нация е съставена от българи, турци, роми, арменци, евреи и т.н..

Потресаващо! Много патриотично и напълно абсурдно е написан поредният патриотичен пасквил.

На първо място, никой нищо на никого не краде. Момичето само ще реши дали да се състезава за държавата, която се отнесе с нея като мащеха или ще си потърси възможности другаде. И никой няма право да я съди. Никоя държава не краде спортисти на друга, просто предлага по-добри условия.

Примитивният патриотизъм явно не осъзнава, че всеки спортист си има ЛИЧНИ успехи. Ако държавата е участвала в безплатна подготовка, тренировки, зала, пари, състезания, то тогава може да се отчете признание. Ама ако не е – успехът си е лично на Салимова и не виждам защо трябва така ревниво да го пазим за нас. Нито Панчев, нито аз, нито България е участвала в постигането на този успех.

Та, моля, слезте на земята от пещерния патриотизъм.

По отношение на българската нация. Ами – съставена е от българи. Българската държава е от български граждани, в които има освен българи и други етноси. Но те не са българи, а само български граждани. Асимилирането не води до нищо добро.

В България живеят много турци, арменци, евреи, които макар и да смятат България за Родина, имат друго самосъзнание, не забравят откъде произхождат и никога няма да забравят. И в това няма нищо лошо. Все едно малоумно да твърдим, че Османската империя е била единна нация, в която са участвали турци, черкези, гагаузи, каракачани, египтяни, българи, гърци и т.н. Тъпо, а?

Ами тъпо е.

Всеки народ има правото на самоопределяне и да не забравя кръвта и произхода си. Нека да не отричаме това право и на нашите сънародници. Те са част от българската държава, но не са от българския етнос. Уважавайте това, което са. И разберете, че насила хубост не става. Вием от бяс защо гърците и сърбите асимилирали българите, а се опитваме същото да го правим.

Та, да обобщя – българите са си българи. Нация, народ. В България има и други народности, и като цяло образуваме държавата България.

Но пък никога да не забравяме, че кръвта вода не става.

Елена Гунчева-Гривова