25.04.2024

В разгара на енергийната криза ЕС гласува директива, по силата на която се въвежда възможност за защита освен на битовите потребителите на енергия, така и на малките и средни фирми. По силата на тази директива няма никакъв проблем освен битовите потребители на енергия, на регулирания пазар за ток да бъдат върнати и микро, малките и средни фирми, като по този начин бъдат защитени от изключително високите спекулативни цени на тока.

В същото време в България правителството на Петков, не само не прави подобна стъпка, ами подема кампания и битовите потребители да бъдат изведени на свободния пазар, че да плащат свръхскъп ток. Добре, че правителството е свалено и не му стига време да го направи.

Наред с това Асен Василев се оправдава, че теглил заеми за да може да подпомага фирмите, като им дава помощ за скъпата енергия. В резултат на това се задлъжнялостта на България значително нараства, като вече не се покриват критериите за бюджетен дефицит и лавинообразно нарастване на задлъжняването.

Сега се подсмърча, че видите ли имало свръхпечалби при енергиините дружества. Ами ако битовите потребители бяха извадени на свободния пазар свръхпечалбите щяха да са още по-големи. Теглените заеми също, защото щеше да възникне необходимостта за подкрепа и компенсация и на битовите потребители.

А имаше просто решение. Да приложим европейското законодателство, като върнем микро, малките и средните фирми на регулирания пазар. Тогава нямаше да бъдат одарени от свръхвисоките цени и нямаше да има нужда да се тегляд заеми от държавата да бъдат подкрепяни. Нямаше да има и толкова големи свръхпечалби за няколко енергиини предприятия.

И тук възникват два въпроса – защо беше провеждана тази политика и кой спечели от нея? Сигурното е, че печелившите не са нито гражданите, нито малките и средни фирми.

Иначе тази наша битка завърши с малка победа, като тази безумна идея беше спряна. За това заслуга има Георги Неделчев и БСДД. Отбелязвам, спряна, защото нямам съмнение, че след време отново ще бъде активирана.

Даниел Божилов