28.09.2024

Пернишките олигарси Димитър Борисов – Митьо Гърнето и Иво Иванов – Праховеца са над закона, който газят както им харесва без санкции от властта. Това е изводът от факта, че новото им заведение отвори наскоро в самия исторически център на София, въпреки актове за нарушения при изграждането му, издадени от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата (МК). Коктейл-бар „Опус“ е на открито и се намира до градинката на Военния информационен център между ул.“Раковски“ и ул. „Иван Вазов“.

Теренът е в обхвата на археологическия резерват „Антична Сердика – Средновековен Средец“ и всякакви строителни намеси е необходимо предварително да се съгласуват с Инспектората и с Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), потвърдиха от институциите за „Дневник“.

Целта е да се извърши археологическо проучване преди строителството, тъй като в тази зона се предполага, че има наличие на антични градежи. Строителството обаче е започнало през април тази година без това да е направено, установяват проверки на Инспектората за опазване на културното наследство към МК.

Теренът с обща площ 1.5 дка, в който се намира новия бар, е собственост на фирмата „Краси-С“ ЕООД на Иво Иванов, който заедно с Димитър Борисов притежават сметосъбиращата фирма „Титан“.

„Краси-С“ придобива имота през 2005г., когато областният управител на София Росен Владимиров (ДПС) го продава месец преди да освободи поста. Народният театър „Иван Вазов“ е правил опит да го реституира, защото му е бил предоставен с указ на цар Борис III от 1941 г. В него години наред е била и билетна каса на театъра.

Новото заведение „Опус“ се управлява от друга фирма, също свързвана с „Титан“ – „Зуум бар“ ООД. Тя е създадена през март тази година с капитал от 100 лева и мажоритарен дял (75%) в нея притежава Мартин Атанасов, който е в Съвета на директорите на „Титан Интернешанъл холдинг“ ЕАД.

Нарушения при строежа

Още със старта строежът предизвика спор между собствениците му и Военния информационен център, тъй като бяха заградени 120 кв. м от терасата на центъра, която той от години отдава на друго заведение – „Бийч бар“, което също беше на открито и работеше само през лятото. Военните сигнализираха тогавашния главен архитект на София Здравко Здравков и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), за което „Дневник“ писа в началото на май. Не последва реакция, защото се оказа, че границата между двата имота действително минава през средата на „военната“ тераса.

Строежът на новия бар е бил проверен обаче от Инспектората на МК на 27 май и са установени нарушения на Закона за културното наследство (ЗКН) – инвестиционният проект в защитена територия не е одобрен и не е съгласуван с НИНКН. На собственика на имота и възложителите на строително-монтажните работи са били разпоредени „принудителни административни мерки за спиране на нарушенията“, съобщиха от министерството за „Дневник“.

Следва втора проверка на Инспектората на 22 юли, която отново констатира, че нарушенията продължават и на собственика и управител е съставен административен акт по чл.200 и чл.221а от ЗКН.

Глобата по чл.200 за намеса в защитена територия без съгласуване е от 15 хил. лева до 30 хил. лева за юридическо лице. По другия текст от закона – за строителство без предварително археологическо проучване глобата е от 5 хил. лева до 15 хиляди лева. От Инспектората не отговориха какъв е размерът на наложената санкция в този казус.

В НИНКН не е внасян инвестиционния проект за заведението за съгласуване. След 7 юни, когато строежът вече е в ход, в института „са постъпили искания за намеси в имота. Към днешна дата тези искания не са съгласувани“, заявяват от НИНКН в писмен отговор от 24 септември.

Съсобственикът в „Зуум бар“ и съуправител на фирмата Камен Спасов обясни пред сайта началото на септември, че се е стремил да облагороди мястото.

„Положих максимални усилия да укрепя сградата (бел.авт. – става дума за едноетажна постройка, която пустееше, а сега е основната част на бара), която беше с ръждясали колони. И това е подобряване на градската среда в София. В постройката в последните години имаше бездомници, а цялото място беше едва ли не публична тоалетна, защото беше разградено. Беше нещо наистина неприятно в самия център на София“, каза той.

Спасов е с опит в бранша, преди години беше собственик на известния нощен бар „Брилянтин“, който вече не съществува.

„Дневник“ потърси и Димитър Борисов – Гърнето, съсобственик на „Титан“, но и при работата по този текст не успя да се свърже с него.

Нова проверка

На 20 септември временният главен архитект на София Богдана Панайотова назначи нова проверка на строежа.

Представител на фирма „Зуум бар“ обясни на проверяващите, че исканите документи за строежа са представени в Инспектората на МК и в НИНКН. Както и че извършените изкопни работи са били доста плитки, само за укрепване на стените на съществуващата постройка, и ако има археология, няма как да е била засегната. Това е по повод едно от нарушенията на фирмата – копано е в археологически резерват преди да е извършено експертно проучване на терена за артефакти.

„Документите се представят преди началото на строителството, сега вече няма смисъл“, обясни служител от Инспектората на министерството.

От фирма „Зуум бар“ смятат, че фокусирането на контролните органи върху строежа е заради спора за терасата с Военния информационен център. Новото заведение било изградено и с цел да спре завземането на частния имот от съседния бар, обясни представител на фирмата.

На проверката представителят на Направление „Архитектура и градоустройство“, ръководено от арх. Панайотова, изиска наличната документация от Министерството на отбраната, от собствениците на бара и от район „Средец“.

Предстои НАГ, в чиято структура е и дирекция „Общински строителен контрол“, да излезе с решение по случая.

Въпреки санкциите, наложени от Инспектората на Министерство на културата, новото заведение „Опус“ беше отворено в началото на септември.

От „Зуум бар“ са подали в район „Средец“ необходимите документи – от Агенцията по безопасност на храните, касов апарат и др. – за издаване на т.нар. „заявление за работно време“. Собствениците са поискали коктейл барът да работи до 24 часа, но им е било разрешено само до 22 ч., защото не били представили писмено съгласие от Районната здравна инспекция-София, научи „Дневник“.

Съобразяване с инвеститорите, а не със средата

За строежа реагира в края на август и Съюзът на архитектите в България (САБ), който разпространи позиция срещу строеж на заведение в историческия център на града.

„Толерирането на самоуправството на „определени категории собственици“ доказва практиката на Столичната община в последните години. Демонстрираният подход към Централната градска част – групов паметник на културата, извежда като приоритет съобразяването с търсенията на частни и корпоративни инвеститори без да бъдат предварително проучвани последствията върху градската среда на София“, се посочва в заявлението на САБ, подписано от неговия председател Петър Диков, бивш главен архитект на общината до 2016 г.

Призивът на САБ е да бъде спрян незаконният строеж, за да се извърши археологическо проучване на терена, защото в „зоната е документирано от проф. Богдан Филов наличието на „Гробницата на ангелите“, се отбелязва в позицията.

narod.bg