03.05.2024

Неизбираните от никого висши еврошефчета Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен се видяха с Джо Байдън във Вашингтон. Всъщност по-точният глагол е, че бяха привикани на килимчето, за да се закълнат за пореден път във вярност на Големия брат, да кажат как безпрекословно ще изпълняват всичко, което им наредят американските началници. В този конкретен случай началникът казва как винаги и до края на света трябва да се помага на Украйна и Израел, а онези двамцата кимат с глава в пълно съгласие.

Това е най-добрата илюстрация на отношенията между ЕС и САЩ. ЕС е в ролята на безмозъчния слуга, който не може да върши нищо друго, освен да изпълнява заповедите на отвъдокеанския господар. Деградацията на организацията, наречена Евросъюз, е пълна, а въпросните двама еврошефове са най-доброто ѝ олицетворение. От тази гледна точка присъствието на България в ЕС е напълно естествено.

Нашите управляващи, подобно на тези в Брюксел, също нямат никакво достойнство и никакво самоуважение. Единствените черти, която притежават, са подмазвачеството и слугинското поведение по отношение на еврошефовете. Тези урсули и мишели трябва да се чувстват много щастиви, когато виждат, че има и по-големи подмазвачи от тях.

Петър Волгин