19.05.2024

Окончателно! Министърът на отбраната Тодор Тагарев отива на прокурор заради ощетяване на бюджета със скандалната поръчка за 400 милиона лева за доставка на седем 3D радара за защита на българското небе, необходими и за вкарването на въоръжение на чаканите от САЩ изтребители F-16, научи Narod.bg.

По-рано днес военният министър, който (не)обяснимо защо натиска за конкретен победител в наддаването – френската „Талес”, е подписал скандалния протокол с особеното мнение на 16 експерти в МО, които смятат, че министърът трябва да поиска подобряване на подадените от кандидатите оферти, от което могат да произтекат само ползи за България.

Kакто първи съобщихме, точно такъв ход са препоръчали 33-мата експерти към кабинета на военния министър, при това с пълно единодушие. След серия разговори на 4 очи с Тагарев 16 от спецовете остават с особено мнение, другите 17 са съгласни да не се търси подобряване на офертите от „Локхийд Мартин” (САЩ), „Елта” (Израел), „Талес” (Франция), „Индра” Испания) и „Леонардо” (Италия), които са подали сходни по параметри предложения.

Сега следва подписаният от Тодор Тагарев протокол да се изпрати в Комисията по отбрана в Народното събрание, където, ако номерът мине, документът да бъде гласуван от депутатите.

Тогава вече министърът на отбраната ще бъде даден на протокол за извършено престъпление по служба, след като реално не е позволил да бъде намалена цената на 3D радарите, както и да се договорят по-добри условия за последваща поддръжка при влизането им на бойно дежурство.

Такова престъпно безобразие се случва за пръв път в Министерството на отбраната – видни експерти да препоръчват искане към фирмите да подадат по-изгодни оферти, а министърът да се дърпа. Такъв отказ е престъпление, категоричен е информаторът на Narod.bg.

narod.bg