20.05.2024

Има достатъчно доказателства за обосновано предположение за схема за контрабандни канали и покровителството от бившия вътрешен министър Бойко Рашков и бившия финансов министър Асен Василев. Това заяви от екрана на БНТ председателят на парламентарната група на ИТН в 49-ото Народно събрание – Тошко Йорданов.

Той оглави и специално създадената комисия за скандала в митниците и контрабандните канали на цигари и други стоки през Капитан Андреево.

Йорданов се възмути, че Рашков не обяснил пред комисията откъде познава баща и син Димитрови. Вместо това дошъл, казал някакви неща и си тръгнал.

„Ако някой е забъркан в някаква каша, ще си измисли защитна теза“, коментира той реакцията на бившия вътрешен министър.

„Има факти, че постоянно са прескачали цялата верига – прескачат всички, които чакат да си свършат оперативна работа пред кабинета на министъра и влизат, излизат“, обясни Тошко Йорданов.

„Министерствата не са парти центрове“, възмути се той, коментирайки и думите на Бойко Рашков, че баща и син Димитрови, се озовали случайно на неговия рожден ден, който бил празнуван в сградата на Вътрешното министерство.

Йорданов издаде и, че бившата шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова казала пред съда, че не познава Стефан и Марин Димитрови. След това в съдебната зала, тя била засипана с доказателства, че това не отговаря на истината.

„Асен Василев два пъти излъга директно, че не ги е познавал. Дойде шефът на ДАНС и каза, че има засечена комуникация между Асен Василев и между един от двамата, не помня кой точно, в която те обсъждат кой да сложат за шеф на МВР Хасково“, посочи още Тошко Йорданов.

“Хубаво е хората да си дават сметки, че когато се правят такива комисии, комисиите се свикват по нареждане на председателя на комисията. Един председател може да я свиква един или два пъти седмично, ако той иска да се свърши работа. На съвестта на всеки депутат е дали да отиде на работа“, обясни Йорданов какъв е механизмът със сформирането на парламентарните комисии, като истински рекорд по сформиране и ударна работа, постави отиващото си 49-о Народно събрание.

https://mediamall.info/