25.04.2024

Може да бъде изображение с 2 души, котка и на откритоМоже да бъде изображение с 1 човек и на открито

Котка, наречена Енказ (в превод от турски – отломки, развалини), след като бе извадена от развалините в Турция, се превърна в талисман за своите спасители.

Енказ е спасена от екипа на пожарната на Мардин, докато смелите мъже извършвали издирвателно-спасителни дейности в Нурдаъ – град в провинция Газиантеп.
Пожарникарите спасиха 5 души от останките на жилищната сграда в квартал Ататюрк, която беше разрушена от земетресенията. Измъкнаха от там и две живи котки.

Екипът доставил едната на стопанката й, а за другата момчетата поели грижата, предава „Анадолската агенция“.
Енказ вече е толкова привързана към своите спасители, че не се отделя с тях и ги придружава по време на работата на терен, където те все още издирват живи хора под развалините.
Али Чакас е пожарникарят, който персонално е поел грижата за Енказ.

„На четвъртия ден от земетресението извадихме котката, която събрахме със собственичката й. Спасихме Енказ на следващия ден. Кръстихме я така, защото я измъкнахме под останките. Споделяме всичко с нея – храна, вода… Котката не искаше да си тръгне, това привлече вниманието ни. Може би ще намерим собственика й, Енказ тъгува за него. Ако собственикът се се появи, ще продължа да се грижа за тази котка“, обясни пред агенцията Али.
******************************
Текст: „Училище за любов“

Снимки: Анадолска агенция