08.09.2024

Господи, какъв тотален цинизъм е настанал. Ама тотален цинизъм. Гледам медиите седят при „Пирогов“ и чакат момичето да умре… момичето изгоряло, по-точно ранено в Елин Пелин. Да имаше някакъв начин да влязат с камерите вътре и да предават на живо смъртта. Какъв парадокс – смъртта да се предава на живо.
Имаше едно неписано правило на времето „Добрата новина е лошата новина“. Но когато ти дърпаш дявола за опашката, когато цяла България е обвита в пламъци, когато. държавата е на кладата… Имам чувството че медиите приличат на бабата, която поставя съчки. в кладата под краката на Ян Хус. С какво нескрито задоволство отбелязаха смъртта на бащата. Да, те очакваха. Защото това е трупното месо за медиите. Медиите, които се хранят с трупно месо. И сега чакат дъщерята да си отиде. Чакат с нетърпение да се влезе в изгорялото предприятие за фойерверки, за да може да се видят труповете на сина на собственика. Защото това ще произведе новина. Ами ако собственика… Ами ако нещо собственикът изведнъж е решил да отмъсти на сина си и е запалил предприятието си заради някаква си застраховка, или нещо такова. Господи до кога ще продължаваме така. Седят пред моргите, пред „Пирогов“. В опожарените полета на България и лигите им се точат на нашите медии. И ние се пързаляме по тези лиги, защото те са хлъзгали като следа от охлюв. Само че без черупки – като следи на плужек. И ние се пързаляме по тези следи, защото това са новините в България. Няма други новини, други новини няма.

Забелязали ли сте с каква страст се нахвърлят медиите върху момчето или момичето, намерили портмоне с 10 лв и са върнали на портмонето бабата. И въпросът задължително е: „Защо върна тези пари.“ Просто е – защото така е възпитано. И не е възпитавано от медийната среда все още – защото, ако беше възпитавано в медийната среда то нямаше да върне тия 10 лв. Медиите не питат те обвиняват този, който не е умрял, този, който е върнал парите – те обвиняват.
Те раздават правосъдие. Настървяват обществото и хората в това общество един срещу друг. Те вкарват и изкарват от затвора – в двата случая с обвинителен уклон. Те търсят максимални присъди без да се съобразяват със законите на тази страна – защото медиите могат всичко. Защото те се хранят с трупното месо на България.
Те не задават въпроси в интервютата си – те обвиняват с тези интервюта. Те дори дават отговори в тези интервюта. Защото те знаят всичко.

Забелязали ли сте колко неосъществени журналисти станаха медийни експерти с папийонки, политически анализатори, раздаващи прогнози наляво и надясно Друг е въпроса дали тези прогнози се сбъдват. Които произвеждат, разбира се, политически трупове. После ги възкресяват. После отново ги произвеждат.
С еднаква страст седят пред моргите, пред съдебните палати, пред партийните централи. Тези същите, които искат трупове. Които искат трупове.
И даже ако може произвеждат трупове.

ХРИСТО СТОЯНОВ

https://diagnoza.net/