19.09.2024

Помня много добре Карибската криза, през 1962-а бях 13-годишен. Навсякъде се говореше за война. Атомните бомби като че висяха над нас. Спомних си това усещане, защото сега опасността от термоядрен сблъсък е по-реална. Опасявам се и че тя ще се засилва в следващите 50 дни.

Защо? Ами след 50 дни са изборите в САЩ. Залогът е толкова голям, че кръгове сред демократите изглеждат склонни на всичко, дори на риск от ядрена война, само да не загубят Белия дом. Те виждат, че изходът от двубоя Тръмп-Харис зависи, колкото и странно да звучи – от Украйна. Всъщност от Русия. Звучи грубо, но е така. Ако руснаците пробият фронта и киевският режим се разпадне в следващите 7 седмици, Камала Харис ще загуби изборите. Неминуемо! Американците няма да простят, ако стотиците милиарди долари и свръхмодерните оръжия за Украйна се окажат безумно пропиляни. И обратно, постигне ли Киев някаква дори символична, пирова победа, дори само ако удържи фронта – това би наклонило везните в полза на Харис. Видимо въпросът за Белия дом се решава не толкова в САЩ, колкото в Украйна. Т.е. да, зависи от Москва. Ако Путин предпочита Тръмп, ще направи всичко възможно да смаже Зеленски преди изборите. Ако е за Харис, ще протака позиционната война. Събитията от последните дни подсказват, че Кремъл по-скоро е за Тръмп. Затова заплахата, че Украйна може да използва далекобойни западни ракети за удари дълбоко в руска територия, вкл. по Москва, е всъщност предупреждение на демократите към Путин : не настъпвай до 5 ноември, изчакай, не ни пречи да спечелим изборите. Ако не приемеш, ще ударим Кремъл.

Вместо да се уплаши, Москва сипа бензин в огъня. Руснаците засилиха натиска. Путин предупреди, че ескалацията ще бъде приета като война на НАТО с Русия. Т.е. светът се оказва на прага на ядрен сблъсък.

Заплахите са съвсем ясни. Руският политолог Караганов каза, че Русия трябва да нанесе ограничен ядрен удар по страна от НАТО. Бившият президент Медведев уточни, че островът Британия вероятно ще потъне в следващите години. Нашите хиперзвукови ракети ще помогнат това да се случи, допълни той. А според руския генерал Липовой са възможни хипотетични руски удари, очевидно ядрени, по складове за ракети в Полша, Румъния и …България. Ако Германия и САЩ не се стреснат, тогава Русия щяла да удари и тях. Т.е. нашата роля в прословутия Източен фланг на НАТО изглежда е да сме опитно зайче при първата размяна на удари.

Списание Тайм вдигна градуса на напрежението като подробно описа как би протекла ядрената война :

– Щом едната страна изстреля ракетите, докато те летят, другата ще нанесе ответен удар.

– Първо ще се усетят високочестотни магнитни импулси, поразяващи електрониките и енергосистемите.

– Следват поражения по командните пунктове, ракетните шахти и мегаполисите.

– Взривът ще образува огнени вълни, унищожаващи всичко наоколо.

– Великобритания и Франция също ще бъдат подложени на удари.

– Ядрената зима ще обхване Земята.

– Ще измрат 99 % от населението на Европа, САЩ, Русия и Китай или около 5 млрд души. Ако някои оцелеят от взрива, ще умрат от глад.

– Няма да има победител, само победени.

Симптоматично, Пентагонът поръчал изследване за последиците от атомната война в селското стопанство на, забележете, Източна Европа. Нашите евроатлантици сигурно са поласкани, че американците не са ни пренебрегнали и предвиждат да сме опитно поле за ядрена конфронтация.

Взривоопасната обстановка поставя въпроса : докога ще продължи войната на нерви между Москва и Вашингтон. Няма ли някой да ги изпусне в следващите 50 дни? Донякъде успокояващо е, че САЩ отклониха заплахата с далекобойните ракети. Казаха, че няма да разрешат на Киев да ги използва. Засега. Дали защото Харис е дръпнала пред Тръмп, т.е. няма смисъл да обтягат въжето до скъсване, дали защото са се стреснали от твърдия тон на Москва. Все пак, да не забравяме, че при подобно ходене по ръба на бръснача нищо не е сигурно повече от ден. Не е сигурен и самият Запад, в който Англия се оказва главен подстрекател за разширяване на конфликта. При всички случаи ясно е едно – светът навлиза в дни на непоносимо напрежение, а България се оказва набелязана като полигон за ядрени удари.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 16 септември 2024 г. по Евроком )