26.04.2024

Днес в ЦИК е станал скандал. По една много щекотлива тема – гласовете от Турция. Политик от ВМРО е повдигнал темата и е бил изхвърлен от НСО. В случая, без да съм фен на ВМРО, мога само да потвърдя, че е напълно прав.

Трябва да разграничаваме гласовете на българите в чужбина. Едно са гласове на българи в Испания, в Германия и т.н., и съвсем друго от Турция. Гласуването в Турция е организирано, масово и силно повлиява върху изборните резултати в България. Манипулациите и контролираният вот там са големи. Гласуват хора, които от десетилетия не са идвали в България освен по избори, не знаят български и не се интересуват от друго, освен от интересите на Турция в България. Факт. Въпросът е защо повечето политически сили се правят на ударени по този въпрос? Защо тази порочна и вредна за България практика не се преустанови?

Може би защото ДПС контролира някои от другите политически партии. Защото дава гласове на тези, които слушат. Защото разпределя порциите. И интересите на българите.

Поредни избори, на които други ще определят съдбата ни. И се надявам един ден в парламента да има достатъчно българи, за да преустановят това.

Елена Гунчева