25.04.2024

Турция излиза от НАТО?

Оказа се ,че не само Ердоган е „трън в зад…а“ на САЩ,НАТО и западната коалиция.

Кандидатът за президент на Турция, Перинчек обеща да изтегли страната от НАТО.

Турция ще се оттегли от Северноатлантическия алианс, ако кандидатът за президент на партия „Родина“ Догу Перинчек спечели изборите,каза самият политик.

„При нашето управление Турция определено ще напусне НАТО, защото НАТО е единствената заплаха за Турция“, каза Перинчек в интервю за РИА Новости.

Като аргумент той се позова на резултатите от анкети сред турски граждани. Според проучвания 80% от жителите на страната смятат Съединените щати за заплаха, 70% наричат ​​Русия и Китай приятели.

Трябва да се отбележи, че Догу Перинчек вече е подал заявление до Висшия избирателен съвет за участие в президентските избори в Турция, които са насрочени за 14 май.

Кандидатът за президентът на Турция Перинчек призна Крим и новите региони на Русия.„При откриването на конференцията, проведена в Баку, аз решително подчертах, че Крим е част от територията на Руската федерация. Партия „Родина“ заяви, че признава новите републики“, припомни той в интервю за РИА Новости.

Преди година Реджеп Ердоган заплаши да изтегли Турция от НАТО.На 27 март 2022 г. президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, отправи заплахата говорейки на откриването на дипломатическия форум в Анталия.

Сега съратници на президента Реджеп Тайип Ердоган отбелязаха регрес в преговорите за разширяване на НАТО. Представители на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) заявиха, че скандалът около изгарянето на Корана пред турската дипломатическа мисия в Стокхолм обезсмисля всякакви контакти с Швеция. Някои турски политици подновиха разговорите, че страната им трябва да напусне НАТО.

Вчера Мексико кандидатства за BRICS.

Йордан Халачев