16.09.2024

Бяхме вирусолози, после ваксинолози, после военни експерти, тук пропускам, че вече не помня, наскоро станахме експерти по взривове, експерти по живопис на религиозна тема, а сега сме експерти-генетици.

Чудно е и смешно щеше да е, ако не беше много тъжно. Тъжно, че прекрасната идея на олимпийските игри се подчини на идеологии и политика в най-лошия смисъл. Вместо да се вълнуваме от постиженията на спортистите, до които те достигат с огромен труд и усилия, ние се занимаваме с биологичния пол на двама боксьори.

Прерових си учебниците по биология и генетика от следването ми по медицина /да, старички са, но има аксиоми в тези науки, които не се променят/ и си преговорих нещата с възможните причини за тези състояния. Да, има девиации в броя на половите хромозоми, които водят до видими промени във вида и функционирането на тялото. Има хора с три Х хромозоми, с две Х и една У хромозома и още няколко разновидности. Да, има хермафродитизъм и при човека, т.е. наличие на полови белези и на ДВАТА пола. Когато има макар и една У хромозома, даже да има две Х хромозоми, индивидът не е жена по смисъла на науката. И да, физическото му развитие се различава от това на жената. И да, наличието на У хромозомата, обуславя наличие на тестиси, които обикновено са в корема, т.е. не са пълноценни като такъв орган, но мъжките полови хормони се произвеждат. И естествено, че интерсексуалната жена няма да е като жената само с две ХХ хромозоми, която също произвежда тестостерон, но в много малки количества и то от надбъбречните жлези.

Така че, личното ми мнение е, че трябва с оглед осигуряване на равен старт, интерсексуалните хора да си имат отделни игри и състезания, както е при параолимпийците.

Ето до това води агресивната битка за права, която всъщност е една идеология, колкото и да се опитват да ни убедят в обратното. При това идеология, която просмуква всичко и отравя обществените отношения. И нейните най-кресливи /и добре платени защитници/ всъщност вредят на хората, които наистина се чувстват по различен начин или природата е ощетила, не давайки им конкретен пол.

И като всяка подмолна, незаявила се като идеология, разделя хората и ги хвърля в конфликти и омраза.

Цветеслава Гълъбова