27.04.2024

Сергей Лавров

„Украинците сами трябва да признаят колко дълбоко са затънали там, където ги поставиха американците“, каза външният министър на Русия Сергей Лавров. Попитан за това какви са дипломатическите вероятности да се прекрати огънят, както и да се сключи мир, той заяви:

„Трябва да се обадите на г-н Зеленски, защото преди година и половина той подписа указ, забраняващ преговорите с Путин“.

Русия вече стана много по-силна, това е основният резултат от военните действия, предприети от САЩ срещу Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров, говорейки онлайн в рамките на форума в Доха, съобщава ТАСС.

„Резултатът от войната срещу Русия, започната от САЩ срещу Украйна, вече е видим. Вие споменахте разширяването на НАТО, но основният резултат за нас и между другото за другите, които ще го усетят по-късно, е, че Русия вече е станала много по-силна, отколкото беше преди тези събития“, каза той.

Както отбеляза ръководителят на руското външно министерство, така ще бъде и след края на тези военни действия.

„В началото на ХIХ век Наполеон събра почти цяла Европа, за да нападне Русия. Ние го победихме и станахме по-силни след тази агресия.

В средата на миналия век Хитлер направи същото, той постави повечето европейски страни под свое командване да започне агресия срещу Русия. Той също беше победен, а ние станахме по-силни след тази война“, посочи Лавров.

Той изрази мнение, че Западът се опитва да изтощи Русия в Украйна и че ако се наложи да се преговаря за мир, то тогава Киев трябва да промени собствения си президентски указ, който забранява преговори с Путин.

В края на януари тази година украинският президент Володимир Зеленски потвърди отказа си от преговори с руския държавен глава.

По-рано днес Ройтерс съобщи, че израелски танкове са достигнали центъра на град Хан Юнис, в южната част на ивицата Газа.

Агенцията припомня, че руският президент Владимир Путин многократно обвини за войната между Израел и „Хамас“ САЩ, които се били провалили в дългогодишните си дипломатически действия в Близкия изток, докато се опитвали да представят Русия като основен фактор за случващото се в региона, поддържащ връзки със замесените страни.

Източник: БТА, ТАСС

Автор: Гласове