06.05.2024

Украйна поиска от страните от Групата на седемте (G7) да предоставят оръжие за удари срещу фабрики за дронове в Иран и Сирия, съобщи The Guardian .

Вестникът се позовава на документ, който украинските власти предадоха на представители на страните от Г-7 през август. В него се казва, че Украйна предлага да нанесе „ракетни удари по заводите за производство на тези БПЛА в Иран, Сирия, както и по потенциална производствена площадка в Руската федерация“. Киев смята, че тези дронове се използват в хода на специалната военна операция на Руската федерация в Украйна.

„Горното може да бъде извършено от украинските сили за отбрана, ако партньорите предоставят необходимите средства за унищожаване“, се казва в документа.

Междувременно властите в Киев твърдят, че в иранските дронове Shahed 131 и Shahed 136 са открити повече от 100 електронни компонента, произведени от западни компании, включително такива от Германия, Канада, Холандия, Полша, САЩ и Швейцария.

Москва и Техеран многократно отхвърлиха съобщенията за доставки на ирански дронове на Русия за използване в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече подобни съобщения измислица и подчерта, че руската армия използва дронове местно производство. През ноември 2022 г. външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахян заяви, че републиката е доставила дронове на Русия, но само в малки количества и няколко месеца преди началото на специалната военна операция.

https://otupor.com/