02.05.2024

Гледах интервюто с Путин и слушам неговата историческа ретроспекция за създаването на Украйна. И си викам, сега, ако имахме свободна, суверенна държава, управлявана от свободни хора, щяхме да ползваме всичките си дипломатически канали, за да накараме руснаците да разберат, че случващото се между Русия и Украйна е абсолютно огледало на случилото се преди време между България и Северна Македония.

И едната и другата държава – Украйна и Северна Македония, са се родили следствие на териториално отчупване от западните им съседки, съответно Русия и България.

Това е интимна мисъл, пред която има едно голямо “ако”. Толкова голямо, колкото е голямо “акото” в главата на Кирил Петков и компания.

За да се върнем към известна сериозност, по отношение на балканския п-стов, Русия е държавата, която, чрез Сърбия, държи службите и реално управлява много от процесите в Северна Македония. Много от двустранните ни нерешени въпроси със Северна Македония можеха да се решат, ползвайки настоящия гоеполитически момент.

Разбира се това щеше да е възможно Кирил Петков не беше продал ветото ни над Северна Македония за едно потупване по рамото, но както и да е.

След няколко секунди обаче, се сещам за нещо още по-добро от Кирил Петков! Сетих се за другарката от Хаджидимово, Мария Габриел, бивш ли, бъдещ ли външен министър, и аз не знам, която края на ноември миналата година демонстративно напусна заседанието на ОССЕ от Скопие защото, забележете, “нямало как да бъде в една стая с Лавров”.

Другарката от Хаджидимото не може, нали, нейната значима персона не го позволява, да бъде в една стая с руския външен министър. Разбирам, няма как. Прекалено голямо ще бъде напрежението от значимия й международен авторитет, за да бъде поставен той в очертанията на една стая с Лавров, и неговия опит, начело на руското външно министерство от 2004г., насам.

Но после се сетих за още нещо, което внесе у мен върха на успокоението. Другарката от Хаджидимово ще бъде моят, и Вашият глас, не само на срещите с Лавров, където демонстрира висока ефективност, но съвсем скоро и начело на държавата.

От това по-хубаво виждам само едно – премиер да стане Пеевски. И да закриваме цирка, или държавата, което си изберете.

Слави Василев