18.04.2024

Урсула и говорещите глави около нея продължават да работят срещу Европа.Настоящ е проблемът ни с LNG-танкери през Босфора,но дали няма да възникне и проблам с нефтените танкери през проливите?

ЕК забранява застраховането на танкери, превозващи руски петрол, които ще плават през опасни води и без пилоти.
Тези безумни решения,създават опасна ситуация за Европа, тъй като корабни катастрофи от такъв мащаб заплашват с изключително сериозни последствия.

Най-критичните проливи в Дания,попаднаха в капана на санкциите на ЕК.
„Най-важният морски център край бреговете на Дания попадна в капана на санкциите на ЕС срещу Русия“,критикува дори Bloomberg.

Корабособствениците вече няма да могат да наемат пилоти-специалисти от компании от ЕС за пилотиране на кораби през датските проливи, които са изключително важни за логистиката на доставките на петрол.

Преминаването на кораби през датските проливи е съпроводено с голям брой опасности поради специфичните географски особености на този регион. Корабните компании наемат местни пилоти, за да водят безопасно корабите си през проливите. След налагането на санкции това вече няма да е възможно.

Тъй като тези води са предмет на Копенхагенската конвенция от 1857 г., която гарантира свобода на преминаване, датските власти не могат да забранят на непридружени кораби да следват такъв опасен маршрут.
Проливите са скалисти, плитки и тесни на места и са подложени на силни и неочаквани течения и лошо време.

Конвенцията за черноморските проливи, подписана в Монтрьо през 1936 г., е доста по-разтеглива и по-спорна.Тревогата за работата на Нефтохима предизвиква факта,че Босфора и Дарданелите са едни от най-натоварените морски магистрали в света.
Търговията през Босфора върви с пълна сила и танкери пътуват редовно през сърцето на Истанбул до руски и наши пристанища.

Общият брой на корабите, които минават през Босфора е почти същият, както и преди началото на конфликта около 40 000.
Настоящ е проблемът ни с LNG-танкери през Босфора и дали няма да възникне и проблам с нефтените танкери. само съдбата и Ердоган занаят.

Йордан Халачев