04.05.2024
”След вчерашното интервю на премиера с Антон Хекимян по bTV бившият военен министър и лидер на ”Нова алтернатива” Николай Цонев заяви пред Фрог нюз, че Бойко Борисов е купил и тази телевизия”.

Цитатът е от публикация във Фрог нюз от 12.05.2015 г. Още 11 пъти от тогава до 2021 г. сме публикували информации, че Борисов има съучастие и притежава акции от различни медии, включително и в популярни „жълти“ издания. Затова не е изненада, че Борисов е решил да пусне журналист в битката за София. Бил му е подръка за подобна употреба.

Номинацията на довчерашния новинарски шеф Антон Хекимян за кандидат-кмет на ГЕРБ за София е дело единствено и само на Бойко Борисов. Може да са изписукали още две-три гласчета, но е било, за да се имитира обсъждане – за протокола.

Няма значение какъв е мотивът на Борисов да хвърли известен (известен не означава задължително добър и независим) журналист в битката за кметския пост в столицата. Решението дори не е оригинално, но пък разкрива зловеща безпардонност: Ще правя каквото си искам, не ме интересува какво мислите.

Много пъти съм писал, че Борисов не трябва да бъде подценяван. Но съм твърдял също, че не бива да бъде и надценяван. 22 години във властта – откакто е назначен за главен секретар на МВР през 2001 г. – Борисов успява да се задържи в нея, създаде партия, с която управлява страната и повечето общини почти три петилетки. Марксист-ленинец и верен член на БКП, запазил партийния билет и до днес, той успя да създаде мита, че е десен политик, да стане една от важните фигури в ЕНП, да се рекламира като евро-атлантик и в същото време да прави чупки в кръста пред Путин и да обслужва неговите интереси, включително да му свърши мръсната работа работа по прокарването на Руски/Турски поток през България, улеснявайки вероломното нападение срещу Украйна.

След такъв престой във властта човек губи представа за реалността.

Борисов е сътворил много гафове, но те биваха замитани под килима, защото е държал институциите под свой контрол.

Чрез зависими медии Борисов и ГЕРБ са имали възможност да манипулират общественото мнение. „Дайте ми средствата за масова информация и аз ще превърна народа в стадо свине“, – казвал Гьобелс. Борисов е добър ученик, без значение, че някой ще се засегне.

Точно това ни казва той с номинацията на Хекимян.

Щом е имал свой човек на такъв пост в една от най-големите медии в България, какво остава за останалите?

Издигането на Хекимян е публично признание на Борисов, че от години владее основни редакции и чрез свои „къртици“ подрежда новините, гостите, степенува „по важност“ информациите, експонира едни теми за сметка на други, манипулира важността на определени събития и пр.

Това признание е тежък удар срещу бТВ (Хекимян не го броим…). Но ударът е и върху ГЕРБ. И най-верните привърженици на партията с розови очила са в състояние на гузност, защото нямат дори формален аргумент срещу съмненията, че Борисов е контролирал какво и как да се случва в различни медии.

В момента „къртици“ и в други медии се потят обилно, да не лъснат и техните имена в списъка с борисови ибрикчии. Ще ги познаете обаче по начина, по който ще отразяват предизборната кампания и удобните въпроси, които ще задават на „колегата“ Хекимян, както и на останалите представители на ГЕРБ.

В ГЕРБ мълчат, както обикновено, когато Борисов е наложил еднолично своето мнение. Вождизмът при него и в партията му е развит до патология. Това може да е носило ползи преди, но подобен модел рано или късно се разпада. Същото важи за прикриването и замазването на бруталната корупция, наложена по време на борисовото управление. Циреят ще се спука, каквито и сделки да се опитва да сключи Борисов с партньори, опоненти и ръководители на институции.

Време е в ГЕРБ да изтрезнеят и да вземат зряло решение: да му благодарят и да го закичат с титлата „почетен председател“. След това да признаят големите провали и да заявят готовност да понесат последствията, предвидени в закона. Част от тях също ще изгорят, но това е единственото спасение. Засега първата редичка в партията е заета във фотосесии с Хекимян, където се акцентира върху изкуствените усмивки, скъпите костюми и пламък в очите – комична имитация на началните кадри от сериал с герои от Уолтстрийт… И между тези лица няма нето едно, което да заяви на вожда, че се извършва върховна глупост? Дончев, Боршош, толкова ли сте зависими? А на Георги Георгиев от СОС ужасно му личи разочарованиетго, че е пренебрегнат.

Независимите от Борисов медии може да не са много, но ги има и няма да го оставят на мира.

Винаги идва ден, в който на народа му писва да е „стадо свине“ и от царя-свинар…

Огнян Стефанов

https://frognews.bg/