29.03.2024

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи Световната здравна организация (СЗО) да бъде реформирана, за да реагира по-добре на бъдещи пандемии и други глобални здравни кризи.

„Трябва да укрепим глобалната здравна архитектура. Нуждаем се от по-силна глобална координация при предотвратяването, подготовката и реагирането на бъдещи пандемии. Световната здравна организация заслужава реформа, с ресурсите да изпълни водещата си роля на нервен център на глобалното здраве“, каза Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК заяви на срещата на Г-7 в японския град Хирошима, че партньорите трябва да се поучат от  пандемията от Ковид и да работят заедно с групата на индустриализираните държави от Г-20, за да се уверят, че парите могат да бъдат разгърнати по-бързо и ефективно, ако възникне друга глобална криза.

Тя предложи увеличаване на регионалния капацитет за производство на ваксини, за да се създадат регионални производствени хъбове, които ще могат да обслужват своите региони. Това включва подпомагане на обучението на персонала, подобряване на инфраструктурата и засилване на ангажираността на общността.

В Туитър Фон дер Лайен написа, че „следващата пандемия не може да ни хване неподготвени“. Тя съобщи, че страните от Г-7 са се договорили да „подсилят глобалната здравна архитектура, да увеличат капацитета на регионални центрове за производство на ваксини, да подсилят финансирането (не уточнява на какво), да разширят универсалното здравно покритие“.

https://obektivno.bg/