07.05.2024

Повечето ленти от новата реколта не стават за гледане и минута

Изобилстват политически коректни персонажи, раси и цветове

Обичам да гледам филми, защото те отразяват живота ни. Не новинарския, скалъпения, а мечтателния, украсен със сърцевина на реалити, но не съвсем. Обичам холивудския тертип, който поднася захаросани моменти, прави гъвкавия лиезон между реалността и илюзията малко по-достъпен, по-мек. Но, филмите, които следва да отразяват живота, макар и захаросан, не са интересни.

Цялата филмова реколта от последната година, не стъпи на нито една моя невралгична точка, не ме разсмя, не ме разстрои, не ме разтуптя. Защото аз, както всички съм сърце и имам нужда от кръвен поток, за да се задвижа. Кръвният поток вечер са филмите, които гледам. Които гледаме. И не филмите за пуканки, пържени картофи и бутилка уиски, а тези, в които искаме да влезнем, за да намерим себе си. Холивуд щедро разполага с роли, в които може да се разпознаем – хубавият мъж, сексапилната жена, директорът на огромен офис, досадното мрънкало от деветнайсето гише на обираната банка. Може би полицай – благодаря, не. Може би министър-председател- мишена на снайперисти. Не. Благодаря.

Искам да намеря собствената си същност, позабравена измежду чакъла на ежедневието, да ме парне като куршум, но без да ме окървави или убие. Искам себе си, преоблечен във филмовата си версия, подобрен и загадъчен. Или версията на оногова, в когото искам да се влюбя или на когото да приличам. Дори да е прасе. Мамка му и прасе – няма такива филми. Изключенията не ме кефят, защото те са абзаци от случайности, с които не искам да се идентифицирам. Искам да съм скапаният метр д’отел в „Хубава жена“, чиято макар и второстепенна роля се запомня- импозантният, мазен, лицемерен, продажен образ, който те разтърсва, защото е на мястото си в общата картина и я слепва, сглобява и изпъстря с нечуван чар и отговорност.

Тази година филмовата реколта не става за каца вино, ако с грозде мога да я сравня. Тя бълбука, но не така достатъчно, че от нея да се получи бъклица шампанско, тава с червен хайвер или морална плесница, от която да се изчервиш. Филмите, представени в 2023, са от конвейра на новия Оскар стил, където изобилстват политически коректни персонажи, раси и цветове, от които байгънясваш.

Ще се окаже, че с днешна дата „Мера според мера“ е повече за гледане, отколкото милионните продукции, които ни набутват. Сещате ли се за по-симпатичен празничен филм от „Сам вкъщи“, чиито главен актьор вече гони почтена възраст? Аз не. Бих гледал някой филм, с произход пак от онези времена. А нещо ново, другари и другарки? Цъ. Йок. Празно взиране в екрана, белким дочакаш някой поучителен или поне забавен момент във филма. И предпочиташ да се забиеш онлайн, да изпробваш нови приложения, нови предложения, нови занимавки за окото, далеч отвъд филмовите.

Fashion idol

Миро

Великолепен Миро в този кадър, в това сако и този плам в очите, който личи дори през очилата. Усмивката доставя още грамаж естетичност и довършва звездния му образ. Двата силни стендалови цвята са красиво разпределени и така имаме доминиращо червено без да се отнема предимството на черното. Добре е, че този път по Миро няма златни верижки и украшения, изпипано и изчистено е всичко до безупречност. Радвам се, че визията му, която понякога клони към източногерманска сценичност, днес и сведена до съвършенство.

Празник на стила

Избраха Модните идоли за 2023 г.

Певицата Дивна стана първа сред равни носителка на наградата Fashion idol. До нея се нареди топ нотариус Милена Георгиева, както самата тя се изрази – жалко, че я няма Кралицата, веднага щеше да ме покани на чай. Адвокат Симона Миланова също получи своя приз за моден дебют. Тя беше стилна и прилежна както при всяко свое появяване през тази година. Звездата Кристина Димитрова получи отличието си пред публика от солидни бизнесдами и не беше придружена от агент Тенев, избрал да отиде на друго събитие. Дует Експоуз също уважиха церемонията и присъстваха лично за получаване на заслужения приз. Те спазиха дрес кода – сребърно и перли и позираха щастливи до своите почитатели. Петстепенно гурме меню и бяло вино от Италия бяха акцентите на тази вечеря, постепенно преминала в танци и размяна на подаръци.

Музикална премиера

Прилепът каца в Русе преди ЧНГ

Ден преди нова година Държавна опера Русе ще представи на меломани премиерата на оперетата “Прилепът”. Тенорът Иван Пенчев, познат и от Дует Аморе ще се превъплъти за пръв път в изключително екстравагантния образ на принц Орловски. Това е трети пореден образ за младия артист в тази оперета. До сега е играл Габриел Фон Айзенщайн и Алфред, а този път Орловски. Както казва самия Иван “следващият път – Розалинда..”Емблемата на Музикалният театър Александър Мутафчийски е режисьор на тази постановка и има свой различен почерк и именно затова този път Орловски ще бъде изигран от мъж. Принцът ще е най-ярката и запомняща се фигура в оперетата, всичко ще се върти около него. Дори самото му излизане ще е фойерверк с допълнително вкаран ефектен музикален номер с балет, а облеклото му ще е изключително ефектно, обсипано с пера, камъни и пайети – истински паун.

Автор: Лорд Евгени Минчев

trud.bg