05.05.2024

Министерството на културата е дало разрешение за продължаване на строителството на скандалния хотел „Мелницата“ в град Несебър, в който има вграден паметник на културата, а именно вятърна мелница. Имотът е с № УПИ VIII-639 и предназначението му е за хотел, ресторант и дискотека, гласи нов сигнал до Narod.bg от възмутен от безобразията гражданин.

В морската община се говори, че реалният собственик на хотела е неколкократно арестуваният кмет на Несебър Николай Димитров.

Официално, обаче, зад хотела, готвен за коптор, стоят „бизнесмените” от “СЛЕ Груп” Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов, прочули се покрай Дюнигейт като ортаци на Кумецо.

Дали двамата ямболии са подставени лица на пробития кмет Николай Димитров – време е прокуратурата да се намеси и да разкрие цялата схема.

Оказва се, че вече е съгласувана и виза по реда на чл. 84 от Закона за културното наследство за проектиране на „Реконструкция, редукция и основен ремонт на – редукция на обем, префасадиране и скатен покрив с терасовидни отстъпи на хотел – сграда с идентификатор 51500.502.313.4 – хотел „Мелницата“ в град Несебър. Писмото на Кръстю Кръстев с № СТ-84-417 от Протокол № 99-2  с рег. № ПР-48.

Разрешението е дадено, въпреки че Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности /СЕСОНКЦ/ през 2022 г. отказва разрешение на строежа. Нещо повече, заради нерешимите проблеми със статута на световната културна ценност „Старинен град Несебър“, през 2023 г.

Центърът за световно наследство /ИКОМОС/ препоръчва държавата да пристъпи към повторно придобиване на парцела на хотела и премахването му.

Това означава, че според доклад № 04-01-4/18.05.2023 г. на съвместната мисия реактивен мониторинг на Центъра за световно наследство (ИКОМОС) парцелът трябва веднага да бъде одържавен и хотелът да бъде съборен.

Въпреки това е издадено съгласувателно становище по чл. 84 от Закона за културното наследство без съгласие на СЕСОНКЦ и в нарушение на препоръките на ИКОМОС, завършва сигналът до Narod.bg.

narod.bg