03.05.2024

Текстът по-долу беше написан от моя милост преди време –

по прочутия роман на Сервантес „Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча”, върху общоизвестната и умопомрачителна битка на главния герой с вятърните мелници. Поводът беше битката на Умнокрасивите Евроатлантици с Московската Елха. По всичко личи, че сега е в пълен ход тяхната следваща – славна и безумна битка – този път с Роженския Пилон:

ХРАБРИТЕ ОЛИГОФРЕНИ И ТЕХНИЯ ГОЛЯМ УСПЕХ В СТРАШНОТО И НЕЧУВАНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ С МОСКОВСКАТА ЕЛХА

(По „Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча” – Мигел де Сервантес Сааведра)

В това време Олигофрените съгледаха една Московска елха, която стърчеше срещу катедралата „Света Неделя”, и щом като я видяха, си казаха:

– Щастливата съдба нарежда нещата така, както не сме могли и да мечтаем, защото погледнете натам, приятели, и ще видите, че се показва един грамаден великан, с който възнамеряваме да влезем в бой, като отнемем живота му. Плячката ще е наша и това ще бъде основата на нашето богатство, защото тая война е справедлива и съвсем богоугодно дело е да изкореним този пратеник на проклетата Московска пасмина от лицето на земята.

– Слушайте – забеляза един Здравомислещ минувач, – това, което стърчи там, не е великан, а обикновена елха.

– Явно е – възразиха Олигофрените, – че не си посветен в тайните на хибридната война. Великан е и ако те е страх, махай се оттук и се отдай на молитви, а ние в това време ще влезем с него в жесток и неравен бой.

Като казаха това, те пришпориха Русофоб, без да се вслушват във виковете на Минувача, който ги предупреждаваше, че се впускат несъмнено в бой не срещу великан, а срещу обикновена елха. Но Олигофрените бяха толкова убедени, че е великан, та нито слушаха гласа на Минувача, нито виждаха какво имат пред себе си, макар че се доближаваха все повече към нея, като крещяха колкото им глас държи:

– Не бягай, страхливец и подлец, защото насреща си имаш едни единствени Евроатлантически рицари!

В това време задуха ветрец и клоните на елхата започнаха да се движат. Олигофрените забелязаха това и се провикнаха:

– Ние ще те оправим, негоднико, дори да размахваш ръце, по могъщи от тези на богатира Иля Муромец.

След това те призоваха от все сърце господаря си – Американския посланик, помолиха го да ги подкрепи в изпитанието, покриха се зад щитовете си, закрепиха копията и пуснаха Русофоб в галоп срещу Московската елха. Нанесоха удар в клоните й, които в този миг вятърът така шеметно завъртя, че копията се строшиха на парчета, а кон и конници бяха подети и изхвърлени на площада в най-жалко състояние.

О, Господи! – възкликна Здравомислещият минувач. – Не ви ли казах, господа Олигофрени, да премислите добре какво правите? Не ви ли предупредих, че това е елха, и че само тези, които имат грантове в главите си, не са в състояние да я видят?

– Мълчи, приятелю – отвърнаха Олигофрените, – военните дела повече от всички други са изложени на постоянни промени. Убедени сме, че Президентът Путин, който ограби разсъдъка ни, е превърнал тоя великан в елха само и само да ни лиши от възможността да се окичим със славата на победата. Голяма е ненавистта, която изпитва към нас, но в края на краищата неговите зли магии ще бъдат обезвредени от силата на мечовете ни.

Това е вече божа работа – отговори Здравомислещият минувач и помогна на Олигофрените да станат и да се качат на Русофоб, чийто гръб беше доста пострадал.

НИКОЛАЙ РИЗОВ