19.09.2024

Господин Динков, радвам се да се видим отново, малко преди края на знойното лято и началото на циганското, на златната есен.

Оказват ли влияние сезоните на музата? Провокирана ли е Вашата шарена палитра повече от конкретен сезон или това богатство от цветове е израз на вътрешния извор, който не се влияе от случващото се наоколо?

Здравейте, благодаря за поканата. Според мен, когато говорим за автентично изкуство, външните проявления нямат голямо влияние върху въображението. Много е трудно да бъдеш критик на себе си, а и мен не е правилно, но сякаш с последния си цикъл от картини се опитвам да върна на крехкия човек отдавна изгубеното му детство, да му върна вярата в човека, а и в него самия. Да му покажа, че световете на доброто са реалност, стига да притежаваме сетивата да ги видим. Именно това прави изкуството – показва ни по-добрите и красиви алтернативи на живота.

В началото на лятото изложихте картините си в София, а сега за следваща спирка сте избрал Пловдив.

С какво Ви привлича този град, имате ли близки, може би спомени, а може би нещо друго, заради което избрахте него за Вашата следваща изложба?

Изложбата в София беше посрещната много добре – и като интерес към картините, и като отзиви след това. В Пловдив ме поканиха, а аз, разбира се, не отказах, защото това е един от най-автентичните български градове – и като култура, и като архитектура.

Датата на откриване на изложбата Ви в Пловдив е 03.09.

Тройката е интересно число, случайно ли е избрана тази дата или има нещо повече в нея като заложен енергиен код?

Откриването на изложбата ще бъде в галерия ,,Савов“, благодарение на любезната покана на домакина г-н Божидар Савов, известен изкуствовед, историк и художник. На 3. 09 от 18:30 часа. Добре са дошли всички, за които магията на изкуството е доказателство, че светът не е едностранен. Той е цветен и многопластов, разкриващ хоризонтите на битието.

Права сте, три е положително число – носи радост, оптимизъм, талант, хармония и равновесие, но не съм имал нищо конкретно предвид, когато уточнявахме датата с г-н Савов.

В паузата между изложбата в София и тази в Пловдив Вие продължавахте да творите, тези нови шедьоври ще бъдат ли прибавени към колекцията, която ще изложите?

Разбира се.

В едно от интервютата Ви през изминалото време е поставен на фокус един интересен въпрос. Обидно ли е човек да е наивник? Защо е тази стигма у нас върху наивността, която е мисля, че е белег за чистота, какво и е лошо на чистота?! 

Тук отново се връщаме към отговора на първия Ви въпрос, където отбелязах, че изкуството връща на човека невъзвратимото. Звучи парадоксално, но е така. Световете на нашето детство, там, където сме били чисти, наивни и обичани, са възможни, стига да имаме сетивата да ги видим като успоредни пространства. Такива излази дават картините.

Казвате, че картините Ви идват от една паралелна реалност, за да допълнят сивотата на ежедневието ни.

Защо така стана, защо ни заля тази сивота, защо живеем сред движещи се мъртви, защо изгубихме цветовете си?

Не смятам, че чувствителния, добронамерения и емоционално съпричастния индивид е загубил каквото и да било. Човек не може да изгуби нещо, което никога не е притежавал. В тази връзка за изкуството винаги ще има време, независимо от прогресивната и повсеместна посредственост.

Какво Ви дава рисуването, освен насладата, че радвате с творбите си останалите?

Цветна феерия в новата изложба на Стоян Динков, за поредната и спирка в Пловдив!

Не знам дали радвам останалите, но знам, че човек не бива да прави онова, което не умее. Затова правя това, което вероятно умея и не мога да не правя. И винаги с чисто и открито сърце.

Коя е следващата спирка на изложбата Ви?

Надявам се в Бургас, градът на Христо Фотев, Петя Дубарова, Керана Ангелова…Всичко идва в точното време и на точното място.

Кога се чувствате повече себе си, когато рисувате или когато пишете? Кое от двете Ви дава по – голяма наслада?

Насладата от писане и рисуване е еднаква, според мен.

Ако трябва да дадете определение на творческия период от живота си сега, какво би било то?

Наситена магия

Благодаря Ви за вниманието и накрая на това това интервю, което остава отворено, с идеята да продължим да беседваме, за да ни информирате за всяка Ваша следваща стъпка, бихте ли казал какъв е въпросът, който бихте искал да Ви бъде зададен и съответно да дадете отговора?

Успех Ви пожелавам и до нови срещи! За мен е чест и привилегия да се докосна до творческата Ви личност! Бъдете благословен и с Бог напред!

Разговорът проведе Златина Кралева, адвокат от Бургас, общественик, радетел за развито гражданско общество.