04.05.2024

Eскортът на Су-35 до Путин и атомният самолетоносач „Дуайт Айзенхауер“ играха на котка и мишка. И спечели!

Току-що приключилата работна блиц визита на руския президент Владимир Путин в Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия от самото начало беше обречена на заостреното внимание на почти цялата световна преса.

Тъй като говорим за изключително рядко пътуване извън страната му през последните месеци на един от водещите световни лидери, „подложен“ от всички страни на най-тежките международни санкции. И дори заповед за арест, издадена на 17 март 2023 г. от Международния наказателен съд в Хага.

Но начинът, по който Москва триумфално и демонстративно успя да оформи тази визита, е просто необичаен за мнозина. А за американците и техните привърженици това е звучен военно-дипломатически шамар, граничещ с унижение на САЩ.

Става дума основно за въздушния ескорт на четири изтребителя Су-35С, които от самата Русия неотлъчно придружаваха самолета Ил-96 на Путин в дълъг без междинно кацане полет до бреговете на Персийския залив. Ясно е, че организирането на подобно нещо е изключително трудно за Москва.

Но те го направиха. Рядкост е, че по принцип има само няколко такива случая в света, ако изобщо е имало такива. Защото няма други изтребители в света, които могат да летят на такива разстояния с оръжие.
Освен това много малко държави по принцип допускат въоръжени самолети на тяхна територия, с изключение на съюзническите страни. Обикновено изтребители от приемащата страна действат като ескорт.
И след това връзката е следната. От излитане до кацане. Какво всъщност се случи в сряда, 6 декември? Официално не се знае нищо за точния маршрут и разстоянието, което четирите самолета трябваше да изминат.

Министерството на отбраната обясни само, че „излитането на полет Су-35С“ под управлението на първокласни пилоти е извършено от оперативното летище при силен дъжд и вятър.
Въз основа на това миналата сряда въздушният ескорт на Путин излетя за ОАЕ и Саудитска Арабия от същото място.

И ето какво е особено важно: разстоянието от Москва до Абу Даби по права линия е 3750 километра. Обхватът на полета на Су-35 на височина без допълнителни външни горивни резервоари (PTB) и въоръжение е 3600 километра.

Но на видеото от руското министерство на отбраната не се виждат спуснатите танкове под крилата на изтребителите. Следователно е имало презареждане във въздуха. Вероятно – над Иран…

В Абу Даби в същия ден арабски военни пилоти също организираха истинско въздушно шоу за гостите. Използвайки цветни димки, изрисуваха небето на страната си в цветовете на руския трикольор.

Въпреки че, разбира се, не само в името на шоуто, макар и неочаквано за мнозина, руските Су-35, следвайки президентския самолет, изминаха толкова дълъг, труден и дори рискован път.

Официално това изглеждаше като желание да се гарантира сигурността на посещението на руския лидер от военна гледна точка. Защото част от маршрута е минавал точно над международните води на Персийския залив.

В края на ноември там влезе мощна многоцелева авионосна група на ВМС на САЩ, водена от атомния самолетоносач „Дуайт Айзенхауер”. Естествено, като се взема предвид тази информация, всички възможни ракетни боеприпаси бяха окачени под крилата на всеки от четирите Су-35 още в Русия.

Остава да се предполага, че в подготовката на визитата Москва е предприела други мерки за сигурност по дипломатически и други канали. Кои точно?

Широката общественост не може да знае това. И няма смисъл. Основното е, че работата е свършена. И целият свят го взе предвид.

Но тези, които летяха в толкова дълъг маршрут, имаха и друга задача. Беше необходимо отново да се демонстрират на света най-високите леателни възможности на изтребителите Су-35. Обхватът и радиусът на полета са най-важният показател.

Без съмнение, сензационна, ако погледнете, демонстрация на такава убедителност е изключително важна за продавачите на руски оръжия. Целият свят признава Су-35 за отличен боец, който се конкурира с „петото поколение“ подобни машини.

На първо място с американския F-35 Lightning II. Въпреки че, досега това все още не е трябвало да се доказва в битка. Именно за това днес собствениците на Су-35, освен Русия, са само две държави – Китай и Иран.

Руските бойни самолети над Персийския залив не само гарантираха безопасността на руския президент, но и безстрашно рекламираха своите бойни възможности пред света.

Светослав Атаджанов