28.03.2024

Цените на тока и зелената идея катастрофираха в Британия и Европа,а зимата още не е дошла.
Два-три облачни дни без вятър и ниски температури подкопаха енергийната сигурност на няколко държави от Г-7. Възникна съмнението,дали свободния пазар и енергийните борси са върхът на бандитизма и издевателство над бизнеса и хората или върхово демократично постижение.

Всеки нормален,разбра,че на ветрогенераторите и слънчевите панели не може да се разчита в критичен момент и са поредния зелен балон.

Цените на електроенергията в Обединеното кралство скочиха до рекордни нива на фона на рязко застудяване и слаб вятър вятър. Борсовата цена за предния ден беше на ниво от £674.78 за MWh, цената в 17-18 часа достигна рекордно ниво от £2585.80 за MWh. Очаква се потреблението на енергия да достигне своя пик от 46 695 MW в 17:00 часа в понеделник, в сравнение с пика от 42 930 MW в неделя.

В Германия и Франция ситуацията е по-поносима,но също до рекордни нива на цените. В Германия увеличение от 33% до €433,93/MWh, а във Франция с 40% до €465,49/MWh.

Да,днес Англия ще започне да тества механизма за допълнителни такси за намаляване на потреблението на енергия. Може да се окаже, че спирането на работата ще бъде по-изгодно, отколкото продължаването.

Очаква се тези студове ще продължат още една седмица. Отрицателната производствена ефективност ще засегне всичко,от БВП до доходите на домакинствата.

Стотици хиляди хора в Европа могат да умрат през зимата поради възприетата от лидерите политика на зелена енергетика, написа американското издание The Hill и не му вярваха.
„Смъртоносна зима е резултатът от енергийния експеримент на Европа. Комбинацията от утопични климатични инициативи, инфлация, съкращения на добива на изкопаеми горива и нежелание да се купува руски петрол или природен газ може да доведе до няколкостотин хиляди смъртни случая в целия континент тази зима“, писа изданието.

В статията се каза, че настоящата енергийна криза в Европа е възникнала преди няколко години, когато е бил предприет курс за замяна на традиционната енергия със зелена. Така Германия похарчи 150 милиарда евро, за да се изправи в крайна сметка пред едни от най-високите цени на електроенергията в света.

Йордан Халачев