20.04.2024

Прецакана ли е България при доставките на руски газ?

Ако ЕС излезе с ясна позиция за втората сметка в рубли, доставките от „Газпром“ може да се възстановят през юни

В България все нещо не е наред. Този път проблемът е с газа и е сериозен. Не толкова черен, колкото го изкарват някои, но сериозен. Предизвикването на паника не е случайно. Зелта е да се дестабилизира страната. Да се даде аргумент на ГЕРБ да атакува опонентите си в предизборната кампания.

Да бъде манипулиран избирателя да погледне отново към партиите на статуквото. Всичко това е налично. Бруталността винаги върши работа. И винаги е на мода.

***

На 22 юли стана известно, че Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е предала материали от проверката си за доставките на природен газ от страна на „Булгаргаз“ ЕАД. Много бързо след това папките са били на бюрото на главния прокурор Иван Гешев.

Матералите са събрани след задълбочена проверка от служителите на ДАНС относно „конкретни факти и обстоятелства, свързани с диверсификацията на доставките на природен газ за Р България от обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД.

От ДАНС подчертават, че ако бъдат установени допълнителни факти и обстоятелства, „които представляват заплаха за националната сигурност на страната ни“ ще бъдат взети допълнителни мерки.

Кога ще се задействат тези мерки никой не знае, защото никой не знае какво е в главата на Гешев. А той мълчи вече втора седмица, макар да става дума за проблем от национално значение.

През това време хрантутници и доброволни ибрикчии на Кремъл облъчват населението със злокобни прогнози за предстоящ Армагедон и смъртна опасност за държавата и народа. Третото „освобождение“ щяло да дойде единствено от Путин и „Газпром“.

Дали Гешев си трае поради тази причина?

***

Нещата са по-различни, но това старателно се прикрива.

Васко Начев, енергиен експерт

Дори и да се опита служебното правителство да се обърне към „Газпром“, още от сега ви казвам, че резултатът ще бъде отрицателен. Защото има ред условия, които няма как да се получат в мандата на служебното правителство. И ак , видите ли, те вдигнат шум в тази посока, накрая кошницата ще им остане празна. Това е моят прочит на нещата. А най-вероятно ще има някакви плахи опити, но силно се надявам, че разумът ще надделее, защото това, което се случва на газовия пазар като цяло, в света в глобален аспект и като го сведем до Европа и като си представим ние къде сме, е изумително, че има хора, които не си дават сметка, каква е реалната картина. И всички такива ашладисвания от рода, че тия танкери или ония танкери, този и оннзи доставчик са с неизгодни оферти и на висока цена си е чиста игра с огъня на някои хора.

***

Сашо Дончев, собственик на „Овергаз Инк“

Министър-председателят или министърът на енергетиката трябва да изискват от държавната компания „Булгаргаз“ да осигури газ, а не да ходят „да просят“ в Азербайджан или САЩ, което не им е работа.

Според него ако ДАНС е изпълнила това, което обществото очаква от нея при проверката в „Булгаргаз“, със сигурност ще научим за нередности при доставките на газ за България. „Говори се една глупост повече от година – че поради липса на капацитет не може да се достави цялото количество азерски газ. Това не е вярно“, категоричен е Дончев. Проблемът бил съвършено друг. „Ако „Булгаргаз“ реши да взима азерски газ, защото е по-евтин, той трябва да плаща санкции на „Газпром“.

Сашо Дончев не мисли, че в България ще има газова криза. По думите му „мизерните количества“, от които страната има нужда, ще бъдат осигурени. Според него най-лесният вариант това да се случи е да се обяви обществена поръчка от името на „Булгаргаз“.

***

Гръцкото издание „Катимерини“

Гърция вече работи за удвояване на капацитета си за пренос на природен газ към Европа по т.нар. Южен газов коридор и Европейската комисия подкрепя плана за стратегическо откъсване на ЕС от руския газ. В този процес Гърция играе ключова роля.

Вестникът припомня, че щом заработи интерконекторът Гърция-България, България ще получава американски газ през Гърция, терминалите в Ревитуса и Турция, които, както е обявило българското правителство, ще доставят на по-ниски цени от договорените с „Газпром“.

***

Иван Иванов, председател на КЕВР

Газ за зимата ще има. Не вярвам да се стигне отново до покупката на газ от „Газпром. Европейският съюз, чийто член е и България, вече се движи в друга посока. „Само след две години енергийната карта ще е коренно различна“, смята Иванов и допълва, че след тежка зима за всички Европа ще постигне своята енергийна независимост.

Иванов коментира още, че не очаква сериозни изменения в заявленията на „Булгаргаз“ за цената на газа от август. Компанията поиска енергийният регулатор да утвърди цена от 297 лева за мегаватчас, или с около 60 на сто по-висока. Очакванията са, че КЕВР ще се произнесе по това заявление до 12 август.

Според председателя на КЕВР намаление на цената на газа може да се очаква с влизането в търговска експлоатация на новата газова връзка IGB, както и при сключване на дългосрочни договори за доставка. Така ще бъдат избегнати неяснотите всеки месец около слотове по терминали, резервиран капацитет и т.н.

***

И няма как отново да не светне червената лампа: Какво прави прокуратурата и защо „Булгаргаз“ не е осигурил газ за следващите няколко месеца? Това някакъв антидържавен заговор ли е? Или нехайство и некадърност? Мирише много лошо. Мирише на саботаж. На белезници. Както се бе изразил Васко Начев, ползваме газ колкото за една-две запалки, да се хванат хора, които разбират от тази работа и да я свършат.

Емил Азар

frognews.bg

Прецакана ли е България при доставките на руски газ?

Ако ЕС излезе с ясна позиция за втората сметка в рубли, доставките от „Газпром“ може да се възстановят през юни

pogled.eu